latinica  ћирилица
11/03/2021 |  13:18 ⇒ 13:18 | Autor: SRNA

Pavić: Opet Srpska brani dostojanstvo, suverenost BiH i Dejton

Politikolog Aleksandar Pavić ocijenio je za Srnu da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske o radu visokog predstavnika i primjeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma znače da se Republika Srpska opet pojavljuje kao čuvar dostojanstva i suverenosti BiH, kao i Dejtona.
Aleksandar Pavić (foto:sveosrpskoj.com) -
Aleksandar Pavić (foto:sveosrpskoj.com)

 - Mislim da je značaj zaključaka veliki zato što su iznijeti jasni stavovi o visokom predstavniku i uopšte da je neprihvatljivo da 26 godina poslije jedna država, koja navodno pretenduje čak i u članstvu u EU i dalje bude protektorat - istakao je on.

Pavić je ocijenio da su jučerašnjim skupštinskim zaključcima svakome ko hoće da čuje poslate jasne poruke da Republika Srpska više neće da prihvati život pod protektoratom i da je dat još jedan izvjestan rok da se to riješi.

- Isto tako jako je važan i poziv na to da se narodi koji čine BiH sami dogovore, a da to ne rade stranci u njihovo ime - istakao je Pavić.

Pavić ocjenjuje da će možda tek sa Zapada uslijediti reagovanja na zakljčuke, ali da to neće biti lako jer bi se praktično onda zalagali za ostanak protektorata, što je sve teže braniti.

- Šta to ima sada žestoko da se kaže protiv ideje da narodi koji čine BiH treba međusobno da se dogovaraju? Šta može da bude to loše? Da li ne treba da se zajednički dogovaraju i da treba da ostanu strani protektori na vjeki vjekova? Nije lako suprotaviti se poziciji koja tako čista - kaže Pavić.

On ističe da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao jako dobru stvar - da sarajevska politička elita pati od "stokholmskog sindroma", odnosno da su "praktično postali taoci jer su se sprijateljili sa onima koji ih kolonizuje i okupira, jer je BiH još uvijek poluokupirana zemlja".

Pavić navodi da će sada za SDA, koja se zalaže za ostanak visokog predstavnika, kao i stranaca u Ustavnom sudu BiH, biti malo nezgodno da napadne jasan i čist stav koji je došao iz Republike Srpske.

- Siguran sam da će biti nekih reakcija iz Sarajeva, ali one ne mogu da bude onako žestoke jer ispada da je Republika Srpska sada veći branilac dostojanstva BiH, nego SDA koje pretenduje da bude jedini tumač onoga šta je dobro, a šta nije za BiH - kaže Pavić.

Pavić ocjenjuje da će biti napada i kritika zbog zaključaka, ali da to nije nešto što će da odzvanja, pogotovo u kontekstu nedavno posjete i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i doniranja vakcina protiv virusa korona.

On napominje da su vakcine prihvatili i druga dva člana Predsjedništva BiH /Šefik DŽaferović i Željko Komšić/, odnosno Federacija BiH je prihvatila donaciju Srbije, kao i poziv na zajednički dogovor da se oni koji žive u regionu sami dogovaraju, a ne preko posrednika i da to radi neko drugi umjesto njih.

- Pogotovo posle toga je sad teško osporavati da treba da se međusobno dogovaramo bez nekih stranih posrednika - ističe Pavić.

Narodna skupština smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u juče usvojenim zaključcima skupštinske većine.

Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US utvrdili su zaključke, prema kojima Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i "obavijestiće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma... posebno s prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10".