latinica  ћирилица
13/03/2021 |  10:32 ⇒ 10:55 | Autor: SRNA

Situacija stabilna, uspješno odbijeni napadi na Srpsku

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je situacija stabilna, i politički i ekonomski, kao i da se Srpska uspješno bori i sa atacima na nju.

- Institucije politički funkcionišu bez bilo kakvih problema - rekla je Cvijanović i dodala da ekonomija trpi štetu zbog pandemije jer godinu dana funkcioniše pod strašnim pritiskom, a institucije Republike Srpske nastoje da saniraju i zdravstvo i ekonomiju, zbog čega trpe finansijski.

Treća stvar koja je u kontinuitetu prisutna kao problem, ističe Cvijanović, jesu politički ataci na Srpsku i na njenu ustavnu poziciju, nastojanje da se ona razvlasti, ugasi i umanji njen potencijal.

- Međutim, napadi na Srpsku su nešto čime se mi uspješno nosimo već mnogo godina - rekla je Cvijanović za EuroBlic.

Ona ističe da je Srpska spremno odgovorila na pandemiju kada su u pitanju početne mjere i cijeli tok ove krize, odnosno način kako se reagovalo prema zdravstvu i privredi.

- To je pokazalo ozbiljnost institucija i spremnost da rade na rješavanju određenih problema. Meni lično su najteže bile one odluke koje su se odnosile na uspostavljanje karantina - rekla je Cvijanović i dodala da su to bile najmučnije mjere koje su morali preduzimati.

Cvijanović ističe da je Srpska spremno reagovala na sve, od nabavki za zdravstvo, pa do vakcina.

- U regionu Srbija je apsolutni šampion, pa čak i u evropskim razmjerama ili globalno. Srbija je možda najsvjetliji primjer reagovanja države na krizu. Za sve ostale države možete reći da su prilično neuspješne - rekla je Cvijanović.

Ona ističe da su u Republici Srpskoj, za razliku od Federacije BiH, pa čak i nekih drugih zemalja u okruženju, ušli u proces imunizacije stanovništva koji sad već ima neku svoju dinamiku.

- Za razliku od evropskih zemalja koje su donosile političke odluke da ne nabavljaju ruske ili kineske vakcine, mi smo donijeli odluku da se ne oslanjamo samo na Kovaks već smo ušli u pregovore i sa Rusijom, ali i sa Kinom. Iz Rusije već dobijamo vakcine prema dogovorenom planu isporuke - ističe predsjednica Srpske.

Ona kaže da bi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom bilo dobro vratiti pregovore na racionalan nivo koji je postojao ranije i ukloniti zahtjeve koji su prilično besmisleni i bezobrazni, a kao alternativu Cvijanovićeva navodi izlazak na domaće i inostrano tržište kapitala.

- Ovo je vrijeme u kojem se borite za saniranje posljedica u zdravstvu i ekonomiji zbog pandemije i onda vam neko postavlja uslove koji su neustavni i koji zahtijevaju da se odričete određenih funkcija i prenosite ih na nivo BiH. Valjda misle "pritisnuti su finansijski, pa onda će prihvatiti sve i politički" - rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je punjenje budžeta Srpske zadovoljavajuće, iako su očekivali da će biti puno više problema s obzirom na pandemiju.

Govoreći i promjeni Ustava, Cvijanović kaže da Ustav treba mijenjati, a kada će se to desiti zavisi od političke procjene ukupnih okolnosti.

- Srpska zaslužuje da dobije moderniji Ustav u kojem će biti iščišćene određene stvari - rekla je Cvijanović.