latinica  ћирилица
13/03/2021 |  13:09 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Mogući protesti pred Sudom BiH

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić ne isključuje mogućnost da članovi ove organizacije održe protest ispred Suda BiH u Sarajevu ukoliko ta pravosudna institucija u drugostepenom postupku ne osudi bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

- Za porodice poginulih iz Republike Srpske neprihvatljiva je i sramna presuda Suda BiH, kojom je odbačena optužnica protiv Kostjerevca - izjavio je Lazić Srni.

Lazić ističe da ovo po ko zna koji put potvrđuje da Sud BiH jedino sudi Srbima za ratne zločine i da je politički, a ne sud pravde.

Rajilić: Treba protestovati u Sarajevu pred Sudom BiH

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da svi svjedoci i žrtve rata iz Srpske trebaju održati proteste u Sarajevu zbog odluke Suda BiH da odbije optužnicu protiv Kostjerevca.

- Tražimo da zbog ovakvog odnosa Suda BiH prema srpskim žrtvama rata svi srpski predstavnici u pravosudnim i institucijama na nivou BiH pod hitno napuste zajedničke institucije BiH - rekla je Rajilićeva Srni.

Rajilićeva je rekla da je ovakva odluka Suda BiH veliki šok za sve žrtve ratne torture koje žive na području BiH i regiona.

- Za nepovjerovati je kojim se pravom bavi sutkinja u Sarajevu i kakve pravne procedure stavlja kao opravdanje za oslobađanje Adema Kostjerevca - kaže Rajilićeva.

Rajilićeva je rekla da je za Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske krajnje neprihvatljivo da Sud BiH ne uvažava izjavu živih svjedoka i istinu, ističući da ovakav postupak Suda BiH predstavlja "živo zakopavanje ove žrtve i članica Udruženja koje su preživjele zlostavljanja".

Ona je podsjetila da je Sud BiH u posljednjih 15 dana donio dvije potpuno nakaradne presude na štetu Srba.

- Prva se odnosi na oslobađanje zlikovca za 110 mrtvih Srba u Trnovu, a ova druga oslobađajuća za zlikovca koji je ubio dijete u ženi i silovao je više mjeseci. Pitamo - šta je sljedeće? - rekla je Rajilićeva.

Sud BiH izrekao je juče presudu kojom je odbijena optužba protiv bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

Adem Kostjerevac je optužen da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik takozvane Armije BiH u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos.

U optužnici je navedeno da je žena bila trudna i da je silovanje uzrokovalo prekid trudnoće. Suđenje je počelo u julu 2020. godine, mjesec dana nakon što je izručen iz SAD u BiH.