latinica  ћирилица
13/03/2021 |  15:05 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Kanada demantovala navode da ima svog kandidata za visokog predstavnika

Povodom medijskih navoda da je Kanada predložila DŽosefa Ingrama za visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Marko Milisav, ambasador BiH u Kanadi, je 12. marta organizovao sastanak sa predstavnicima vlade Kanade.
Otava (foto: G. Baranski / CC BY-SA 3.0) -
Otava (foto: G. Baranski / CC BY-SA 3.0)

Dejvid Sprol, generalni direktor za Evropu, Evroaziju i Arktik kanadskog Ministarstva inostranih poslova je u razgovoru sa ambasadorom negirao da postoji zvanična kandidatura Kanade, kao države članice Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, potvdio je za RTRS Marko Milisav, ambasador BiH u Kanadi.

- Kanada nije istakla zvaničnu kandidaturu za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i vlada Kanade je sklona podržati kandidaturu gospodina Kristijana Šmita za ovu poziciju ukoliko se po ovom pitanju postigne konsenzus članica Upravnog odbora - rečeno je na sastanku.

Ambasador Milisav je kanadskoj strani prenio da u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus u vezi sa pitanjem potrebe daljeg nastavka postojanja Kancelarije visogog predstvnika te da je preovlađujući stav dva konstitutivna naroda da je vrijeme da se kancelarija visokog predstavnika zatvori, te da sama Bosna i Hercegovina, sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, preuzme odgovornost za vlastitu budućnost i razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom.

U tom kontekstu treba posmatrati i nedavne zaključke Narodne skupštine kao kao najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, koji se u potpunosti pozivaju na doslijedno poštovanje i primjenu Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, što u prošlosti nažalost često nije bio slučaj.

Sagovornici su se složili da je ovo značajna tema kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Kanadu kao članicu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, te da će u budućnosti nastaviti razgovore o ovom kao i o drugim pitanjima unapređenja dobrih bilateralnih odnosa BiH i Kanade.