latinica  ћирилица
13/03/2021 |  18:52 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Burna reagovanja na oslobađajuću presudu Ademu Kostjerevcu (VIDEO)

Neprihvatljivo i uvredljivo - udruženja Republike Srpske proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata ogorčena su jučerašnjom presudom Suda BiH, kojom je odbačena optužnica protiv Adema Kostjerevca, za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.
Republika Srpska (foto:@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (foto:@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Na ovaj način, Sud BiH zakopava žive srpske žrtve, ističu u Udruženju žena žrtava rata.
Šamar, šok i nevjerica da je pravosuđe, Sud BiH, toliko nisko palo – ogorčeni su u Udruženju žena žrtava rata nakon što je Sud BiH presudom odbacio ranije potvrđenu optužnicu protiv Kostjerevca, a srpska žrtva dva puta svjedočila u sudskom procesu.

- Imate oslobađanje zločinca za silovanje Srpkinje i ubijanje djeteta u njoj, za nevjerovati šta te sudije rade, kojim se pravom oni bave, posebno me izbacilo iz takta to je da su, oni govore o procesnim greškama, o nekoj proceduri, o pravnim zavrzlamama, ma kakvo pravo poslije 29 godina, znači zločin se dogodio 1992. godine, a sad je 2021. godina, taj Sud BiH zakopava žive srpske žrtve, ono što nisu ubili i zakopali Muslimani i Hrvati u doba rata, sad to rade sudije u Sudu BiH - istakla je Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtva rata Republike Srpske.

Ono što je uradio Sud BiH u ovom slučaju pravni je nonsens i presedan, ističu u Republičkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina.

- Potpuno traženje nesuvislih razloga da se isti taj osumnjičeni koji je nesporno, dakle, morao biti pravosnažno osuđen, imajući u vidu svjedočenje oštećene, dakle direktno oštećena je svjedočila da je on izvršio silovanje, da je sudsko vijeće tražilo način da se ne izrekne osuđujuća presuda - napomenuo je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Nakon nedavne oslobađajuće presude Bošnjacima za zločin nad srpskim civilima u Trnovu, sramna, nepravedna i nečovječna poruka opet je poslata iz Suda BiH.

Neshvatljivo je da su procesne stvari jače od materijalnih dokaza i činjenično utvrđenog stanja. Ovo je prevršilo svaku mjeru, poručuju iz Boračke organizacije Srpske.

- Mislim da je potpuno sazrelo vrijeme da se upravo po tom pitanju održi posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i da kažemo jednom dosta, stani, pravo i pravda naprijed, ali sve ostalo stoj - kategoričan je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Reakciju nadležnih traže i u Udruženju žena žrtava rata.

- Tražim od institucija Republike Srpske da svi tamo što rade, znači od Predsjedništva, Savjeta ministara, od svih ministara, Suda, Tužilaštva da kako znaju izađu iz te nakaradne BiH i iz tih institucija i da zaustave taj proces zakopavanja živih srpskih žrtava - poručila je Živković Rajilić.

Ukoliko Adem Kostjerevac u drugostepenom postupku ne bude osuđen, iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila najavljuju mogućnost protesta pred Sudom BiH koji je, ističu, po ko zna koji put potvrdio da je politički, a ne sud pravde.