latinica  ћирилица
13/03/2021 |  20:30 ⇒ 14/03/2021 | 09:02 | Autor: SRNA

Pašalić: Atak na šume ima za cilj razvlašćivanje Srpske

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić smatra da apelacija Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske Ustavnom sudu BiH na republički Zakon o šumama predstavlja politički atak na imovinu Republike, s ciljem njenog razvlašćivanja i jačanja centralnih institucija BiH.
Boris Pašalić -
Boris Pašalić

- Ovdje se preskače Ustavni sud Republike Srpske. Imamo situaciju da niko od parlamentaraca u Srpskoj iz reda bošnjačkog naroda ne reaguje na taj zakon u njegovoj proceduri donošenja u formi nacrta, javne rasprave i prijedloga - rekao je Pašalić za ATV.

Pašalić je dodao da niko u parlamentu Republike Srpske nije diskutovao da je to neki problem, već se, kako je rekao, nakon pola godine neko u Sarajevu sjeti da ulaže apelacije.

On je rekao da je ovdje problem za nekoga što su 52 odsto teritorije Republike Srpske šume, a vrijednost šumskog zemljišta i drvnih sortimenata iznosi minimalno sedam milijardi KM, dok je, ako se tu uključi divljač i lovni turizam, ta brojka mnogo veća.

Govoreći o mogućem raspletu ove situacije, Pašalić poručuje da se sigurno neće desiti da Republika Srpska prepusti svoje šume nekom drugom.

- Ovo može proizvesti krizu u BiH, kao što smo imali prošle godine nakon odluke Ustavnog suda BiH o pitanju Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske - pojasnio je Pašalić.

Pašalić je podsjetio da su institucije Republike Srpske odmah reagovale, a na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske dogovoreno je da srpski predstavnici neće učestvovati u odlučivanju na nivou BiH.

- Vjerujem da će se isto desiti u vezi apelacije na Zakon o šumama Republike Srpske, ako ne i mnogo radikalniji odgovor institucija Republike Srpske na osporavanje Zakona o šumama Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH - istakao je Pašalić.

Govoreći o predstojećoj proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj, Pašalić je rekao da su pripreme u toku, te da se očekuje obim sjetve sličan u nekom prethodnom periodu - u prosjeku od 170.000 hektara, od čega dominira kukuruz u iznosu oko 135.000 hektara.

- U ovoj godini želimo da imamo jednu uspješnu kampanju sjetve, obezbijedili smo regresirani dizel, regresirano sjeme hibrida domaćeg kukuruza, isplaćujemo podsticaje na vrijeme - poručio je Pašalić.

Dio Kluba Bošnjaka iz Vijeća naroda Republike Srpske uputio je ranije apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom traže utvrđivanje ustavnosti Zakona o šumama Republike Srpske.