latinica  ћирилица
16/03/2021 |  15:39 ⇒ 15:50 | Autor: SRNA

U manastiru na Ravnoj Romaniji služen parastos palim srpskim borcima

Parastos poginulim srpskim borcima danas je, povodom obilježavanja četvrt vijeka od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba, služen u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, na čijim unutrašnjim zidovima su ispisana imena 4.210 srpskih heroja.
Parastos poginulm borcima u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji - Foto: SRNA
Parastos poginulm borcima u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj RomanijiFoto: SRNA

Starješina manastira, arhimandrit Andrej rekao je danas na 25. godišnjicu pogroma i stradanja srpskog naroda, da se godinama ovdje okuplja i blagom Gospodu moli za pokoj i sjećenje, te pozvao da se ova svetinja dograđuje i ukrašava kako bi bila ponos cijele regije i srpskog naroda.

Arhimandrit Andrej je naveo da su i današnji snijeg i nevrijeme podsjetili na onu strahotu kroz koju je srpski narod prošao prije 25 godina.

- Poginuli borci su se žrtvovali i dali najviše od sebe što su mogli, život svoj za bližnje svoje, za sve nas. Srbi iz Sarajeva su u egzodusu nosili su svoje mrtve i upokojene i tako za sobom ostavljajući trag, tužan i veličanstven trag sa nepunih 1.000 grobnih mjesta na Malom Zejtinliku na Sokocu - naveo je Arhimandrit Andrej.

Parastosu su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milinović, predsjednik BORS-a Milomir Savčić, narodni poslanik Sonja Karadžić Јovičević, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik Sokoca Milovan Bjelica, načelnik opštine Pale Boško Јugović i drugi.