latinica  ћирилица
17/03/2021 |  16:34 ⇒ 18:58 | Autor: SRNA

Selaković: Uskoro infrastrukturni projekti kao rezultat saradnje (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da se saradnja Srbije sa Republikom Srpskom nastavlja i da će uskoro moći da budu predstavljena nova dostignuća koja se odnose na mnoge infrastrukturne projekte.
Željka Cvijanović i Nikola Selaković - Foto: RTRS
Željka Cvijanović i Nikola SelakovićFoto: RTRS

Selaković je novinarima istakao da je na sastanku sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović bilo riječi o saradnji Srpske i Srbije sa dijasporom, ma gdje se nalazila.

- Mnogo je polja naše zajedničke saradnje, prvo u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, a zatim i onih sporazuma od kojih čitava Srbija i BiH imaju ozbiljne koristi i ogromne benefite - rekao je Selaković.

Istako je da je jedan od uspješnih projekata izgradnja auto-puta od Bijeljine ka Beogradu i da se već mogu vidjeti prvi obrisi mosta na Sremskoj Rači, te da je uvjeren da će uskoro biti vidljiva i sama trasa auto-puta koji se radi.

- Do sredine decembra, do Svetog Nikole, očekujem da u Srbiji vidimo gotovu dionicu auto-puta koji sada ide od Beograda do Preljine, odnosno do Čačka, da bude produžen do Požege i samim tim bude bliži i našoj zapadnoj granici, Užicu, Kotromanu, Višegradu i trasi budućeg auto-puta koji će voditi sa te strane ka Sarajevu - istakao je Selaković.

Selaković kaže da je na sastanku bilo riječi i o zajedničkoj saradnji na polju jačanja srpske dijaspore, te istakao da je Srbija zainteresovana da štiti kulturni identitet, tradiciju i identitetska osjećanja i prava svih sunarodnika, ljudi srpskog identiteta, srpske svijesti van Srbije, van Republike Srpske i prostora bivše Јugoslavije.

Selaković ističe da će se Srbija ponašati odgovorno, pružajući niz mogućnosti njima i njihovim porodicama, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja radi na istom tom zadatku.

On je istakao da je Srbija suštinski zainteresovana za stabilan i miran region, a ovu politiku promoviše i provodi njen predsjednik Aleksandar Vučić, uz ozbiljnu i mudru državnu politiku, a ozbiljne saradnike i sagovornike na tom planu ima u srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović.

Selaković ističe da je djelatnost Srbije usmjerena prioritetno na ekonomski razvoj, pa ova zemlja danas ima značajno niži javni dug i nižu nezaposlenost, te i značajno veću prosječnu zaradu, a planira da bude prvak po nivou direktnih stranih investicija i u vrijeme kovida 19.

- Radimo na tome da promovišemo dobru agendu, pozitivan i dobar odnos koji za cilj treba da ima uspostavljanje što tješnje ekonomske saradnje čitavog regiona. Srbija takav svoj miroljubivi razvojni pristup demonstrira prema svakome - istakao je Selaković.

On je dodao da Srbija demonstrira i humani pristup, što se moglo vidjeti tokom prošle i početkom ove godine kada je Srbija, koja je uspjela da se izbori za nabavku većih količina vakcina, bila okrenuta svakome u regionu ko je želio da primi njenu pomoć.

"Na takav način gledali smo da pomognemo i Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Nastavićemo tako odgovorno da se ponašamo prema celom regionu i u budućnosti", rekao je Selaković.

On je ponovio da Srbija kao garant i jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma poštuje BiH i njen teritorijalni integritet, ali da Srbija ima Sporazum o specijalnim paralelnim vezama sa Srpskom kao srpskim entitetom u BiH i srpskim narodom čija je matična država.

Selaković kaže da srpski narod u Srpskoj i dijelovima Federacije BiH gaji posebne odnose sa Srbijom.

On je istakao da Srbija uvažava i poštuje sve svoje susjede, da želi normalnu i principijelnu saradnju sa svima.

- Srpski narod volimo gde god živio i na isti takav način poštujemo BiH, ali Republiku Srpsku volimo. Nastavićemo i dalje na ovakav način da sarađujemo sa čitavom Srpskom i srpskim narodom u onim opštinama Federacije BiH gdje on većinski živi - poručio je Selaković.

On je rekao da je srpski narod u FBiH do nedavno bio oslonjen samo na Republiku Srpsku, a od nedavno i na Srbiju, i dodao da se zajedničkim naporima i energijom može postići mnogo više.

Govoreći o zajedničkim investicionim projektima, Selaković je izrazio nadu da će u ovoj godini moći da se ide iz Ljubovije u Bratunac preko novog mosta "Bratoljub", a granica će se prelaziti preko jedinstvenog graničnog prelaza.

- Nadam se da ćemo krenuti i u zajedničku narednu fazu, a to je realizacija zajedničkih privrednih zona. Јedna takva je planirana oko mosta "Bratoljub" i uvjeren sam da su to projekti iz kojih će mnogi građani Srbije i Srpske moći da doprinese ozbiljnijem ekonomskom i privrednom razvoju u onim krajevima koji su do sada bili potpuno zapostavljeni, zapušteni i nerazvijeni - istakao je Selaković.

On je izrazio nadu da će ubuduće biti još više susreta na kojima će, osim planova za budućnost, biti analizirani i realizovani projekti

Selaković kaže da srpski narod u Srpskoj i dijelovima Federacije BiH gaji posebne odnose sa Srbijom.