latinica  ћирилица
21/03/2021 |  12:06 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Na farmi krava u Skugriću sve veća proizvodnja mlijeka

Najstarija farma muznih krava na području Modriče jedna je od najvećih u regiji, a proizvodnja mlijeka povećava se iz godine u godinu.

Farmu u Skugriću je sa saradnicma pokrenuo Risto Kuzmanović prije 16 godina, sa 30 uvezenih junica, a danas ima oko 230 grla.

I pored pandemije, sa ove farme prošle godine na tržište je plasirano 800 hiljada litara kvalitetnog mlijeka.

Dnevno se proizvedu dvije i po hiljade litara, a u prošloj godini proizvodnja je po grlu iznosila 27 litara dnevno. Kuzmanović kaže da i država pomaže prozvodnju mlijeka.

- Tokom čitave godine u muži smo imali 87,8 krava ili proizvedenost mlijeka po muznom grlu 9.056 litara.To su fantasatični rezultati, to su evropski rezutlati - ponosan je Risto.

Farma iz zimskog period izlazi u izuzetno dobrom stanju jer je zima bila je blaga. Kuzmanović obrađuje i 160 hektara gdje proizvodi stočnu hranu.

- Kad bi Bogu poslali zahtjev teško bi nam udovoljio zato što bi mi tražili da nam oko farme nema snijega, zato što imamo puno pojilica koje mrznu, ali evo posljednje tri zime su skoro bez snijega - nastavlja Risto.

Na Farmi je zaposleno deset radinka. Međutim, jedan mali radnik izaziva posebnu pažnju. Desetogodišnja unuka Dunja  svakodnevno pomaže djedu i baki u poslovima na farmi.

- Pa pomažem, znam oko krava a i ostaću uvijek ovdje uz moju porodicu - kaže mala Dunja.

Na području opštine Modriča postoji deset farmi sa 15 i više grla, a aktivno je još dvadesetak manjih.

Godišnje se proizvede oko 2,5 miliona litara mlijeka.