latinica  ћирилица
23/03/2021 |  19:20 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Film o Oriću - prst u oko srpskim žrtvama (VIDEO)

Najava sarajevskog glumca Emira Hadžihafizbegovića da će biti snimljen film o muslimanskom ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću još je jedan dokaz da Bošnjaci ne žele suživot, pomirenje i mir na ovim prostorima.

Organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata i porodice srpskih žrtava ogorčene su i poručuju da takav projekat ima za cilj samo veličanje zločina i zločinaca.

Zla krv, provokacija i ruganje u lice porodicama više od 3.500 srpskih žrtava iz okolini Srebrenice. Ovako srpske porodice vide najavu sarajevskog kvazi mirotvorca i političara Emira Hadžihafizbegovića za snimanje filma o tzv heroju Srebrenice.

- Žele da ponovo ubiju našu žrtvu, žele da naše majke nikada nemaju mir... nije im bilo dovoljno naših suza - rekao je Branimir Kojić predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih srpskih civila i boraca iz Srebrenice.

Ako zaista budu željeli da snime istinit film, moraće snimiti zločine počinjene pod komandom Orića u Kravici, Zalazju, Bjelovcu i još oko 30-tak sela u okolini Srebrenice o kojima su pisali i svjedočili Bošnjaci. Kojić dodaje da i iz ugla Bošnjaka, Orić nije nikakav heroj jer je iz Srebrenice pobjegao helikopterom u Tuzlu.

- Čovjek koji je pobjegao, ostavio svoj narod, prodavao brašno , humanitarnu pomoć - dodao je Kojić.

Orić ne zaslužuje ni ime da mu se pominje, a kamoli da ga neko nazove herojem i da snimi film o njemu kažu logoraši ovog kraja. Samo u Srebrenici gdje je Orić tokom rata bio alfa i omega, postojalo je na desetine logora za Srbe, gdje je ubijeno više od stotinu zatvorenika.

I za institucije Republike Srpske, najava Hadžihafisbegovića je uvrede bez presedana.

- To je veličanje zločina na najgori način - poručio je Milomir Savčić predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović je rekao da je Orić zavio u crno veliki broj srpskih porodica, bez obzira na to što ga je Haški tribunal oslobodio i što nije dobio zasluženu kaznu.

Predstavnici Organizacija proisteklih iz odbrambeno- otadžbinskog rata Film o tzv. heroju Srebrenice, vide kao najprljaviju sarajevsku propagandu na koju će Srbi imati odgovor.