latinica  ћирилица
24/03/2021 |  22:04 ⇒ 23:07 | Autor: SRNA

Srbija i Srpska zajedno obilježavaju i Dan sjećanja na žrtve Јasenovca

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da će Srbi nastaviti da govore istinu o zločinima počinjenim nad srpskim narodom i da će Srbija i Srpska, baš kao što su večeras zajednički obilježili Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji, obilježiti i 22. april - Dan sjećanja na žrtve logora Јasenovac.
Јasenovac - Foto: TANЈUG
ЈasenovacFoto: TANЈUG

- Obilježićemo zajedno. Veliko dostignuće ove generacije političara Srpske i Srbije jeste da zajedno obilježavamo sve važne datume i to ćemo nastaviti. Nažalost, najviše je ovih stradalničkih iz naše istorije i na prostoru Republike Srpske, i na prostoru Srbije, i na nekim drugim prostorima - rekao je Dodik.

On je naglasio da je Јasenovac obilježje najvećeg koncentrisanog stradanja i podsjetio da je više od 500.000 Srba ubijeno na prostoru tog logora.

- Svakako ćemo zajedno obilježiti i taj datum. Da li će to biti na dva mjesta /kao prethodne godine/ vidjećemo. U svakom slučaju zajedno - rekao je Dodik.

Dodik se prethodno obratio na komemorativnom obilježavanju Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji na SRЈ Јugoslaviju 1999. godine, poručivši da Srbi imaju pravo na svoju budućnost i mirnu ujedinjenu srpsku naciju na ovim prostorima koja može da doprinese savremenim civilizacijskim tokovima.