latinica  ћирилица
25/03/2021 |  13:58 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

Zeljković za Radio Srpske: Uskoro stiže novi kontingent ruskih vakcina

Direktnom nabavkom vakcina iz Rusije, odakle je do sada u Republiku Srpsku stiglo 40.000 vakcina "Sputnjik" - Srpska je je izbjegla problem, kašnjenja vakcina iz programa "Kovaks", čiji je prvi kontigent vakcina: 23. 400 doza, tek, danas stigao u BiH. Ovo je u emisiji Otvoreno rečeno, Radija Srpske izjavio direktor Instituta za javno zdravstvo, Branislav Zeljković.
Branislav Zeljković gost Radija - Foto: RTRS
Branislav Zeljković gost RadijaFoto: RTRS

Zeljković je objasnio da će iz, danas, pristiglog "Kovaks" programa oko 7.500 doza vakcina pripasti Srpskoj.

On je potvrdio da bi početkom naredne sedmice u Srpsku iz Moskve trebalo stići još 20.000 vakcina, čime se, kako je najavio, nastavlja vakcinacija, prevashodno zdravstvenih radnika i lica preko 65 godina. Uskoro se očekuje vakcinacija i ostalih kategorija društva.

Pridržavanje svih epidemioloških mjera i vakcinacija, neophodne su kako bi se očuvalo zdravlje građana i u Srpskoj i u BiH, ocijenio je Zeljković.

Iz "Kovaks" programa koji kasni, danas su stigle Fajzerove vakcine, ali ubrzo, dodaje, iz istog programa trebaju stići vakcine Astra-Zeneka. Srpska, naglašava, nije čekala i ranije je krenula u direktnu nabavku.

- Da bi mogli sačuvati zdravlje građana, jer iz "Kovaks" programa je, tek, danas prva isporuka. Iako je najavljeno da će do kraja prvog kvartala ove godine stići cjelokupna količina i to 400.000 doza za Srpsku i 800.000 za Federaciju, ali stiglo je samo 23.400. Od toga će Srpska dobiti 7.578 doza - naveo je Zeljković za Radio Srpske.

Zeljković je objasnio da postoji tri faze vakcinacije i da je u toku druga faza, dodajući da se polako završava imunizacija zdravstvenih radnika i lica preko 65 godina.

- Ali, mi se polako pripremamo za vakcinaciju i ostalih prioritetnih grupa: osobe sa hroničnim oboljenjima, prosvjetni radnici, pripadnici MUP-a, kao i novinari. Nama su prioriteti da u skorijem vremenskom periodu vakcinišemo 20 odsto stanovništva - izstakao je Zeljković.

Tome će doprinijeti i nova količina vakcina koja stiže u Srpske, jer će proces vakcinacije trajati najmanje do kraja godine.

- Sljedeće sedmice znaćemo kada nam stiže "Sputnjik" iz Rusije, odakle ukupuno očekujemo 400.000 doza, a isto toliko i iz "Kovaks" programa. Plus pregovaramo i sa Kinom oko nabavke još vakcina. Ukupno bi tada bilo vakcinisano, sa tim dozama, oko 40 odsto stanovništva - pojsanio je Zeljković.

Govoreći o posljednjim epidemiološkim mjerama koje su na snazi do nedjelje, Zeljković je istakao da je njihovo poštovanje i dalje neophodno i da će se, kroz analizu, utvrditi da li će i dalje ostati na snazi.

- Mjere daju rezultate daju rezultate 14 dana nakon njihove primjene, odnosno vidimo da li se smanjio broj inficiranih ili ne - maglasio je on

Da je odgovornost na svakom pojedincu svjedoči i podatak da je sve veći broj novooboljelih zahtijeva bolničko liječenje.

- U ovom trenutku imamo sve veći broj inficiranih. Mi već imamo 1.100 pacijenata, a 5.novembra prošle godine to je bilo 1.266 pacijenata, što govori o tome da se broj pacijenata povećava - upozorio je Zeljković.

Borba protiv pandemije traje više od godinu dana. Zeljković je istakao da je stanje sada mnogo teže, jer se virus brzo širi.

- Tada je bilo jako malo inficiranih, sada je situacija teža i osobe se vrlo brzo inficiraju bile one mlađe ili starije - izjavio je Zeljković.

Direktor Instituta pozvao je na poštovanje svih epidemioloških mjera, navodeći da je uz vakcinaciju to jedini način očuvanja zdravlja i borbe protiv pandemije.

Emisiju Otvoreno rečeno možete poslušati u programu Radija Republike Srpske od 17.00 časova.