latinica  ћирилица
25/03/2021 |  17:27 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

U Srpskoj vakcinisano oko 15.000 stanovnika (VIDEO)

U Republici Srpskoj vakcinisano je više od 15.000 ljudi i sada se nalazimo u drugoj fazi vakcinacije, koja podrazumijeva vakcinaciju lica starijih od 65 godina. U narednim danima u Srpsku bi trebalo da stigne oko 30.000 doza vakcina.
Banjaluka - vakcinacija - Foto: RTRS
Banjaluka - vakcinacijaFoto: RTRS

Nije bilo dileme da li se vakcinisati, kaže nakon vakcinacije šezdesettrogodišnji Nedeljko Đukić iz Bijeljine.

- Spadam u rizičnu grupu, imao sam operacije. Poslušao sam doktore i prijavio se za vakcinaciju - kaže Đukić.

Vakcinu je primio i njegov sugrađanin Cican Vučković.

- Imao sam terapiju, sedam dana sam bio na kiseoniku, samo sam molio Boga da sve ovo prođe... Pozivam sve ljude da se vakcinišu i da se čuvaju jer je ovo ozbiljna bolest - ističe Vučković.

Imunizacija je jedini način da se stane u kraj epidemiji, poručio je i mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je vakcinu protiv virusa korona primio danas u Domu zdravlja na Sokocu. Mitropolit je apelovao na sve da se vakcinišu.

- Bog je dao čovjeku sve što je potrebno, pa čak i vakcine. Nije to izmišljotina nego samo pronađeni lijek u tvorevini Božijoj i zato su vakcine jedno sredstvo da se ukloni ono što se pojavljuje kao bolest - naveo je mitropolit dabrobosanski.

Tridesettrogodišnji Dragan Porobić, međunarodni košarkaški sudija iz Trebinja, opisuje svoju borbu sa virusom korona kao tešku bolest i ružno iskustvo.

- Svi ukućani su preboljeli koronu, troipogodišnja kćerka dva puta je bila pozitivna. S obzirom na to da sam imao obostranu upalu pluća, postkoronarni oporavak teče sporo, ali lagano ulazim u kondicione treninge. Konsultovaću se o vakcini - kaže Porobić.

U Srpskoj je do sada vakcinisano više od 15.000 ljudi. U Srpsku stižu i nove doze vakcina različitih proizvođača, a u narednim danima očekuju se i nove pošiljke. Oko 30.000 doza, omogućiće nesmetan proces vakcinacije.

Večeras je stiglo 7.020 doza Fajzerovih vakcina.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da se očekuje i oko 7.500 vakcina Astra Zeneka.

- Sljedeće sedmice trebalo bi da stigne i oko 20 do 30.000 ruskih vakcina, a potom kineska i turska pošiljka - rekao je Zeljković.

Dom Zdravlja u najvećem gradu Srpske započeo je proces vakcinacije starijih od 65 godina. Završetak masovnije vakcinacije očekuju za petnaestak dana.

- Zatim slijedi i treća grupa a to su hronični bolesnici i javni radnici, policija, mediji, učitelji... - navodi Mladen Šukalo, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka i član Tima za vakcinaciju.

Vakcinisan je i veliki broj medicinskih radnika UKC-a Srpske. Takođe, ova ustanova vakcinaciju je omogućila svojim nekadašnjim radnicima, koji su radni vijek proveli na UKC-u Srpske.

- Vakcinisano i revakcinisano je oko 600 radnika, a 600 ih je primilo prvu dozu. Takođe, vakcinisano je i 220 naših bivših radnika - navela je Slavica Zeljković, načelnica Urgentnog centra UKC-a.

Struka poručuje - nakon godinu dana borbe protiv kovida vakcina je svjetlo na kraju tunela. I ne smijemo zaboraviti da su maska i distanca, te poštovanje epidemiooških mjera obavezni i nakon vakcinacije.