latinica  ћирилица
26/03/2021 |  17:58 | Autor: SRNA

Radanović: DŽaferoviću, Srbima je dosta lažne multietničnosti u FBiH

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović poručio je danas bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku DŽaferoviću da je Srbima u FBiH dosta lažne multietničnosti u BiH.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

- Napravite multietničnost tamo gdje vi iz SDA vladate, a Srbe ste sveli na statističku grešku. Vlada Republike Srpske ispoštovala je princip konstitutivne zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u svom sastavu, ali to nije slučaj ni u federalnoj, ni u kantonalnim vladama - rekao je Srni Radanović, reagujući na današnje DŽaferovićeve tvrdnje u Banjaluci da "u Republici Srpskoj postoji diskriminacija povratnika, kao i u onim dijelovima FBiH gdje je HDZ na vlasti".

Radanović upozorava da kada je riječ o Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu /USK/, gdje su Bošnjaci isključivo na vlasti, tu Srba i Hrvata, odnosno predstavnika njihovih političkih stranaka, nema u skupštinskim tijelima i organima u skladu sa Ustavom FBiH koji propisuje ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH.

- Od 796 zaposlenih u administraciji Kantona Sarajevo, samo je 15 pripadnika srpskog naroda, a trebalo bi da ih bude 214. U Tuzlanskom kantonu od 290 zaposlenih njih sedmoro su Srbi, u USK od 250 zaposlenih osam je Srba, a u Zeničko-dobojskom kantonu od 383 zaposlena u administraciji, samo je četvoro pripadnika iz reda srpskog naroda. Danas u svakom od kantona u FBiH fali najmanje od 100 do 200 srpskih radnika u javnoj administraciji - ukazuje Radanović.

Prema njegovim riječima, poseban problem nezastupljenosti Srba u lokalnoj upravi je evidentan na nivou opština u FBiH.

- U Ilijašu, gdje je prije rata živjelo oko 50 odsto Srba, sada u lokalnoj upravi radi samo jedan Srbin. Tamo gdje Bošnjaci apsolutno vladaju, oni pokazuju da za druge narode nema mjesta u vlasti, i to je, nažalost, rezultat poražavajuće politike SDA koja je na političkoj sceni BiH već 20 godina - naveo je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Radanović naglašava da nema ništa protiv da DŽaferović daje političke ocjene, ali smatra da ovaj visoki zvaničnik SDA mora "da konkretizuje svoju priču".

On podsjeća bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da u Republici Srpskoj ne postoji nijedna bošnjačka kuća koja poslije rata nije obnovljena, u selima gdje žive Bošnjaci dovedeni su i struja i asfalt i vodovod, a izgrađene su i škole i vjerski objekti.

- Nažalost, u FBiH postoje 163 srpska naselja u kojima su 1991. godine većinom živjeli Srbi, a danas tamo nema više nijednog predstavnika srpskog naroda. Oko Sanskog mosta ima oko 300 srpskih kuća od kojih nijedna nije obnovljena, a u srednjoj BiH razrušena su sva srpska sela, srpske crkve su minirane. Sjetite se samo sramnog rušenja Sabornog hrama u Mostaru ili pravoslavne crkve u Bugojnu - napominje Radanović.