latinica  ћирилица
26/03/2021 |  18:37 ⇒ 18:38 | Autor: SRNA

Humanitarni koncert u Banjaluci - "Autizam govori srcem"

Udruženje građana Centar za edukaciju "Tvoja riječ" iz Banjaluke će, povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom - 2. aprila, organizovati tradicionalni humanitarni koncert "Autizam govori srcem", čiji je jedan od ciljeva unazad tri godine i nabavka EEG aparata, kojim se registruje ukupna električna aktivnost mozga.
Autizam - Foto: ilustracija
AutizamFoto: ilustracija

Cilj tradicionalnog obilježavanja ovog datuma jeste podizanje svijesti društva o potrebama i mogućnostima djece sa autizmom i njihovih porodica, kao i preduzimanje neophodnih mjera za obezbjeđivanje rane dijagnoze i pravovremene intervencije da bi osobama sa autizmom bio omogućen što kvalitetniji život.

Rana dijagnostika i pravovremena intervencija presudni su za razvoj potencijala kod djece sa smetnjama u razvoju iz spektra pervazivnih razvojnih poremećaja.

- Želja nam je da ukažemo na značaj otklanjanja svih vidova prepreka da bismo za osobe sa autizmom izgradili bezbjedno, prijatno i podržavajuće okruženje. Akteri ove nesvakidašnje priče biće isključivo djeca predškolskog i školskog uzrasta koja će nastupati za svoje drugare - navode iz ovog udruženja.

Iz Udruženja ističu da je Dan, koji je organizovan pod motom "Od rane intervencije do školovanja i zapošljavanja", usmjeren ka značaju prepoznavanja autizma u što ranijoj dobi, te pružanju kvalitetnijeg obrazovanja i rehabilitacije u okviru osnovnoškolskog obrazovanja.

- Doniraj i budi vjetar u krilima sve djece! Svoj doprinos možete donirati uplatom odgovarajućeg iznosa, shodno želji i mogućnosti, na račun 555-007-00527004-54 Nova Banka Banjaluka - navodi se u saopštenju.

Na 11. koncertu će učestvovati kulturno-umjetnička društva "Sveti Sava" i "Veselin Masleša", mali i veliki hor Osnovne škole "Ivo Andrić", te njihova recitatorska i plesna sekcija, plesni studio "Siti džez" iz Banjaluke, Baletski studio "Alegro", Klub ritmičke gimnastike "Alegro", Vokalni atelje "MaMa voks", drugari iz predškolske ustanove "Ciciban-klub", Dječiji hor "Vrapčići", te poznati solisti.