latinica  ћирилица
27/03/2021 |  08:19 ⇒ 09:12 | Autor: Glas Srpske

Zafranović: Snimanje filma "Djeca Kozare" počinjemo na jesen

Јedan od najvećih hrvatskih, eksjugoslovenskih i evropskih filmskih reditelja Lordan Zafranović zahvalio je Vladi Srpske na odluci da finansijski podrži film "Djeca Kozare" i potvrdio da će snimanje ovog ostvarenja početi na jesen.
Lordan Zafranović - Foto: RTRS
Lordan ZafranovićFoto: RTRS

- Drago mi je što su prepoznali značaj ovog filma i poruke koje on u sebi nosi. Radi se o značajnim sredstvima, a pogotovo ako se ima vidu kroz šta sve zemlje u svijetu danas prolaze zbog aktuelne pandemije - poručio je za Glas Srpske Zafranović koji posljednjih desetak godina živi i radi u Pragu, te dodao kako je prilikom svoje posljednje posjete Banjaluci, u februaru ove godine, dobio i obećanje da će Vlada Srpske dodatno, "u nekom narednom periodu", podržati ovaj filmski projekat.

Zafranović kome je Vlada Srpske odobrila 200.000 maraka za snimanje filma "Djeca Kozare", kaže kako je još uvijek daleko od sklapanje konačne finansijske konstrukcije, ali i da najavljeni početak snimanja filma neće biti pomjeran.

- Snimaćemo ga u etapama. Prva klapa bi trebalo da padne na jesen u Republici Srpskoj. Cijeli film će biti snimljen na području Kozare, na samom stratištu - rekao je Zafranović.

On je rekao kako će film predstaviti svu tragediju stradanja djece, srpskog i drugih naroda koja se desila u vrijeme Drugog svjetskog rata i ispričati tragičnu priču o genocidu počinjenom od strane NDH.

- Da bi došlo do pomirenja i razumijevanja treba snažno izgovoriti istinu.  Ovoga puta, o zločinima nad djecom u vremenu NDH i nacističke okupacije. Dugo je ta tema bila zatvorena i nekako je došao trenutak da se snimi i film - naglasio je Zafranović.

Dodao je i kako je u međuvremenu otvorio i firmu u Banjaluci, a koja bi se trebalo da se bavi prikupljanjem dodatnih finansijskih sredstava, ali i promocijom ovog filmskog projekta.

Vlada Srpske je inače na sjednici održanoj 25. marta ove godine zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da u svrhu finansijske podrške ovom filmu obezbijede sredstva iz budžeta za ovu godinu u iznosu od 200.000 maraka.

- Institucije  Republike Srpske će učestvovati u svim ovakvim i sličnim projektima koje se bave kulturom sjećanja - poručili su iz Vlade Srpske.