latinica  ћирилица
27/03/2021 |  19:17 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Prijedor: Najavljene nove mjere zaštite od poplava (VIDEO)

Prijedorska Gradska uprava odlučna je da polavama stane u kraj. Najavljene su nove mjere zaštite od poplava koje će biti realizovane u saradnji sa "Vodama Srpske".
Zaštita od poplava u Prijedoru - Foto: RTRS
Zaštita od poplava u PrijedoruFoto: RTRS

Јedna od brojnih mjera zaštite od poplava bila je izgradnja parapetnog zida u naselju Tukovi. Međutim, mještani Tukova kažu, uzvodno bi trebalo nastaviti izgradnju ovog zida.

Prijedorčani su siti strepnje da li bi svaka jača i intenzivnija kiša mogla izazvati polavu.

- Čim je veća kiša ili ne znam, strahuje čovjek da bi došlo do poplava, ako je to negdje već u planu da se to odradi - rekla je Vukosava Obradović iz naselje Gomjenica, Prijedor.

Prioriteti su čišćenje korita rijeke Gomjenice i Miloševice čija je vrijednost osam miliona maraka. Sve projekte finansiraće Vode Srpske.

- To je ono što je grad opredijeljen da zajedno sa Vodama Srpske izvuku maksimum sredstava od evropskih i svjetskih banaka i da završimo projekte koji su ostali nezavršeni u proteklom periodu - naveo je Dalibor Pavlović gradonačelnik Prijedora.

Pored uređenja korita rijeka Miloševice i Gomjenice, urađeni su elaborati za čišćenje korita rijeke Sane od manastira Klisina do gradskog mosta. Kao i od mosta na rijeci Sani do Novog Grada. Urađena je projektna dokumentacija za radove od mosta na rijeci Sani nizvodno dva kilometra u naselju Tukovi, kao i projektna dokumentacija za obodni kanal u naselju Tukovi u dužini od 5.286 metara. Neophodna je i izgradnja nasipa na desnoj i lijevoj obali rijeke Sane u dužini od 2.287 metara.

Za ove namjene biće izdvojeno 11 miliona maraka.

- Težiću ka tome da se uradi i čišćenje i nasipi pa da imamo dugoročniju priču zaštite grada od poplava i onda nam neće moći ništa ni stogodišnje kiše ni da se pojavi neka veća poplava koja bi mogla da se desi - dodao je Pavlović.

U Prijedorskoj gradskoj upravi ističu da realizacija ovih projekata zahtijeva dug vremenski period. Ipak, naglašavaju, da su odlučni da se poplavama stane u kraj.