latinica  ћирилица
28/03/2021 |  19:17 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Nastavljen stihijski ulazak migranata u BiH (VIDEO)

Nastavljen je stihijski ulazak migranata u BiH!
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

U posljednjim mjesecima povećan broj nelegalnih ulazaka zabilježen je i na području Zvornika.

Pandemija virusa korona zatvorila je granice, prizemljila avione, učenike pomjerila iz školskih klupa i nametnula novu realnost , nije uspjela da zaustavi priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu. Granica BiH duž rijeka Save, Drine i Une je 625 kilometara. Bez obzira što je visok vodostaj Drine, lica bez adrese ne odustaju.

Komadir jedinice Granične policije Zvornik Muamer Fazlagić kaže da su u januaru imali 50 odvraćenih ilegalnih migranata, u februaru mjesecu to je već bila brojka od 250 a do polovine marta već imamo cifru od 280 do 300, što znači da ćemo imati i povećan broj u odnosu na februar.

Mještani zvorničkok naselja Tabanci ističu da se ne plaše, ali priznaju da im nije prijatno kada kroz njihova dvorišta prolaze nepoznata lica.

Željko Rikanović iz MZ Tabanci kaže da je migranata do zime bilo u ekstremno velikom broju, i po stotinu na dan.

Migranti nelegalno ulaze i preko rijeke Save. Na kategorisanom graničnom prelazu Donje Crnjelovo koji povezuje ovo selo i susjednu Јamenu u Srbiji, graničari su nekada imali pune ruke posla , ali i problema.

Nedžad Šabanović policijski službenik Granične policije Bijeljina ističe da imaju problema sa nedostatkom vozila i opreme. - Kad imamo vozila i opremu imamo problem sa nedostatkom zaposlenih ljudi - napominje Šabanović.

Kako bi bili bliže Šengen zoni migranti su u posljednje vrijeme primjećeni i na području opštine Šamac.

Zahvaljujući sporazumu između Granične policije BiH i MUP-a Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina svakodnevno, zajedno sa službenicima Granične kontrolišu granične linije.

- Kada govorimo o uporednom periodu februar 2020. i februar 2021. godine možemo konstatovati da smo mi u ovom mjesecu evidentirali 8 lica afroazijskog porijekla. Sva lica su sa područja Maroka, sva lica su muškog pola i nisu kod sebe imali nikakvu potrebnu dokumentaciju - kaže Igor Kapikul, načelnik Sektora policije PU Bijeljina.

Pandemija, vakcinacija i broj oboljelih u zemlji i svijetu migrantsku krizu pomjerili su u drugi plan. Samo je pitanje, do kada.