latinica  ћирилица
29/03/2021 |  13:40 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Dodik: Razvijati potencijale za brzo planiranje

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Laktašima da je rukovodstvo ove opštine predvidjelo realizaciju značajnih projekata, ali da mora da razvije potencijale za brzo planiranje, kao i mnoge druge lokalne zajednice.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je naveo da je jedan od priroriteta izgradnja vrtića, jer je trenutno 150 djece na čekanju za upis u predškolske ustanove.

- Laktaši su opština koja, i pored izgradnje nekoliko vrtića, bilježi nedostatak kapaciteta za smještaj djece u vrtićima zbog čega se mora napraviti veći kapacitet za predškolske ustanove - rekao je Dodik nakon sastanka sa načelnikom opštine Miroslavom Bojićem, kome su prisustvovali predsjednica Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

On je istakao da Bojić i njegov tim imaju dosta ideja i započetih projekata koje treba realizovati, te dodao da treba, pored onoga što je napravljeno u Aleksandrovcu i Trnu, izgraditi vrtić u Plašku što je jedan od prioriteta.

- Laktaši su, na neki način, zatvoreni auto-putem. Petlja koja je isključujuća i priključujuća za Laktaše pomalo je neprirodna i ne koristi se u značajnom obimu. Trebalo bi da Laktaši budu komunikacijski daleko više otvoreni i da se vidi kako se sa auto-puta direktno priključiti na stari put Banjaluka-Gradiška - pojasnio je Dodik.

Dodik je naveo da je potrebno početi rekonstrukciju tog puta koji je dalje jedan od najfrekventnijih u Srpskoj, te da je danas dogovarano da se stavi u prioritet i da se dio toga pokuša riješiti ove godine.

- Put od Banjaluke prema Slatini u dijelu koje ide kroz opštinu Laktaši ostao je neriješen bez obzira što je taj dio puta uređen, ali tu se stalo i čeka se da se ide dalje - napomenuo je Dodik.

Dodik je poručio da se mora raditi na vodovodima i drugim infrastrukturnim kapacitetima, a jedan od najznačajnih potencijala Laktaša su i disperzivne industrijske zone koje dolaskom auto-puteva donose i dvije, tri petlje u opštini i obično na tom mjestu gravitiraju mnogi industrijski centri, što tako treba planirati.

Na sastanku je, dodao je, bilo riječi da to budu Trnovići i da Trn ostane potencijal za mala i srednja preduzeća, da to ojača Aleksandrovac, Laktaše, što bi privuklo stanovništvo u ta industrijska područja.

Dodik je napomenuo da su Laktaši prije 20, 30 godina imali 28.000 stanovnika, a danas 44.000 što govori da se opština širi i jača, a time i potencijali za jačanje infrastrukture.

- Drago mi je što ovdje postoji dobra sinergije između uprave lokalnog tima na čelu sa načelnikom koji ima ambiciju da Laktaše pozicionira na mjesto koje uspješno rješava sve probleme. Mi smo tu da podržimo, ali Laktaši moraju da razviju svoje potencijale za brzo planiranje - naglasio je on.

Dodik je napomenuo da su sredstva iz Srbije namijenjena za opštine u Republici Srpskoj, odnosno za planirane projekte, ali da neke opštine nisu riješile ni imovinsko-pravne odnose, dok sredstva na računima stoje.

- Sredstva ne treba da stoje neupotrebljena, jer to nas diskredituje da ih tražimo od Srbije koja je dala 59 miliona evra. Naši razvojni kapaciteti su daleko veći sa razvojnim fondom koje Republika ima, sa direkcijama koje su investiciono sposobne, a to je sigruno više od pet milijardi KM - rekao je Dodik.

On smatra da je šteta ukoliko taj novac stoji, što je slučaj, a nije mali iznost, te dodao da je ovo dobra prilika da se pokaže sposobnost da budu angažovana i u Laktašima i u Јakupovcima gdje ima škola, ali ne i sportska dvorana.

- Angažovano je 250.000 evra programa iz Srbije, to je 500.000 KM, a to je pola sredstava za izgradnju te dvorane - rekao je srpski član Predsjedništva BiH i dodao da će radovi početi veoma brzo.

Dodik je napomenuo da Laktaši učestvuju značajnim prihodima po svim javnim računima Republike i da su treća opština po uplatama prihoda.

- Nikad se nisu bavili obračunom šta se vraća, ali to nije ni deset odsto onog što uplate i kao razvijena opština. Pritisak života traži da se riješe ovi teški komunalni i drugi infrastrukturni problemi - rekao je Dodik i najavio da će u narednom periodu sa Cvijanovićevom i Viškovićem posjetiti sve lokalne zajednice.