latinica  ћирилица
29/03/2021 |  23:01 ⇒ 30/03/2021 | 08:08 | Autor: RTRS

Pančev za RTRS: Piksi je rođeni pobjednik (VIDEO)

Dragan Stojković Piksi je rođeni pobjednik, takav je bio kao igrač, i takav je i kao selektor, izjavio je za RTRS Darko Pančev, čuveni golgeter Crvene zvezde, "Zlatna kopačka" Evrope i jedan od najboljih golgetera bivše Јugoslavije svih vremena.
Darko Pančev - Foto: RTRS
Darko PančevFoto: RTRS

- Piksi je izjavio da nije zadovoljan bodom sa Portugalom. Znate zašto? Zato što je uvijek bio rođeni pobjednik, i to pokušpava da prenese i na igrače. Očekivano je bilo da Portugal bude favorit, ali već poslije dvije utakmice u kvalifikacijama može se vidjeti napredak, pogotovo u kolektivnoj igri Srbije. Ne mogu reći da je sjajno, uvijek može bolje, jer bilo je "crnih rupa" i protiv Irske, ali i Portugala - naglašava Pančev.

On se osvrnuo i na duel sa Azerbejdžanom, uz konstataciju da je to sve, samo ne lak rival.

- Treba se čuvati Azerbejdžana. Neka igračima Srbije na pameti bude Luksemburg i pobjeda u Irskoj, ili Španija, koja je u nadokandi došla do trijumfa u Gruziji. Srbija treba biti svjesna toga. Slažem se sa svima, sa tri boda iz Bakua, sve će biti poslije mnogo lakše, jer start sa sedam bodova iz tri utakmice, iskreno malo ko je očekivao - nastavio je Pančev.

On se dotakao i Aleksandra Mitrovića, koji je u duelu sa Portugalom došao do 39. gola u dresu Srbije, čime je nadmašio rekord Stepana Bobeka star gotovo sedam decenija.

- Svaka čast Mitroviću, nije to mala stvar. I sam sam bio golgeter, i znam kako je teško doći do pogotka. Čuo sam se s njim ne tako davno, i želim mu još puno golova u karijeri - dodao je Pančev.

"Kobra sa Vardara", kako su zvali Pančeva dok je svojevremeno tresao mreže, ovog ljeta biće fokusiran na Evropski šampionat i reprezentaciju Makedonije, koja je ostvarila istorijski rezultat plasmanom na EURO.

- Јako je bitno da se odigra dobro na Evropskom šampionatu, da ne budemo "vreća za nabijanje", jer odmah bi krenule priče da je UEFA pogriješila da preko Lige Nacija da se uslovno rečeno i slabijim reprezentacijama mogućnost da dođu na veliko takmičenje. A, svi znamo kako je to važno, da ponekad i mali osjete atmosferu velikih arena - tvrdi Pančev.

Za dva mjeseca Crvene zvezda proslaviće veliki jubilej, 30 godina od osvajanja Kupa Evropskih šampiona u Bariju, gdje je poseban pečat dao i Pančev.  

- Mi smo bili igrači iz jedne države, tadašnje Јugoslavije. Da nije bilo raspada i rata, vjerovatno bi vladali Evropom još nekoliko godina. Zamislite, da Real, Milan, Mančester mogu samo iz svoje države uzimati igrače, gdje bi bili? - podsjetio je Pančev.

Darko Pančev posebno je vezan i za Banjaluku.

- Svoje prve pogotke u dresu reprezentacije Јugoslavije postigao sam u Banjaluci, i to protiv Austrije 1987. godine. Pobijedili smo 4:0, pamtim pun stadion, i dva postignuta gola. Bilo je to vrijeme kada se stvarala nova generacija, Piksi, Tuce, Smajić, Vulić...Banjaluka i Borac uvijek su imali veliki udio u fudbalu eks Јugoslavije, i ta imena su sa poštovanjem izgovarana - zaključio je Darko Pančev, legendarni napadač Crvene Zvezde iz njene zlatne generacije s početka 90-ih godina prošlog vijeka.