latinica  ћирилица
30/03/2021 |  09:43 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

NSRS: Usvojene izmjene Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o izmjeni Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske koji omogućava preciznije, jasnije i bliže pojašnjenje procedura zaduživanja Srpske.
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

Riječ je o tehničkoj izmjeni, kojom se žele stvoriti pretpostavke za efikasniju i ekonomičniju realizaciju zaduživanja.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga, kao i Zakon o notarskoj službi u Republici Srpskoj.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad prvog dijela 15. redovne sjednice i rekao da će o nastavku javnost biti blagovremeno obaviještena.

------

Prijedlogom zakona o notarskoj službi u Republici Srpskoj propisano je da se starosna granica za prestanak službe povećava sa 65 na 67 godina kako bi u pojedinim sjedištima bio zadržan određen broj notara.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je da se Prijedlogom zakona o notarskoj službi uređuju notarska služba, postupak izbora, razrješenja i prestanka službe notara, imenovanje vršioca dužnosti notara i zamjenika notara, te nadležnosti notara.

- Propisuju se obaveze notarske obrade isprava i notarskih potvrda, pravila postupka o načinu poslovanja notara, vođenje poslovnih knjiga, način čuvanja isprava i spisa, disciplinska odgovornost notara, nagrada za rad i nadoknada troškova notara, polaganje notarskog ispita i nadzor nad primjenom zakona, kao i druga pitanja bitna za obavljanje notarske službe - rekao je Kasipović obrazlažući zakonsko rješenje.

Ministarka finansija Zora Vidović rekla je da se Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama omogućava preciznije, jasnije i bliže pojašnjenje procedura zaduživanja Srpske.

- Riječ je o tehničkoj izmjeni, kojom se žele stvoriti pretpostavka za efikasniju i ekonomičniju realizaciju zaduživanja - rekla je Vidovićeva obrazlažući zakonsko rješenje.

Vidovićeva je u završnoj riječi istakla da Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama nisu umanjene nadležnosti Narodnoj skupštini.

15. redovna sjednica Parlamenta Srpske počela je poslaničkim pitanjima predsjedniku Vlade Srpske.

Odgovarajući na pitanja poslanika, premijer Srpske Radovan Višković rekao je da Vlada Srpske u ovoj godini za zapošljavanje i samozapošljavanje planirala da izdvoji 12 miliona KM.

Govoreći o imunizaciji stanovništva protiv virusa korona, premijer je rekao da je Srpska do danas uplatila 20 miliona KM za nabavku raznih tipova vakcina protiv virusa korona.

Kada je riječ o obavezama prema poljoprivrednicima, Višković je rekao da je danas počela isporuka plavog dizela za poljoprivrednike, da se na prvi poziv prijavilo 1.750 gazdinstva, a subvencija iznosi 0,50 feninga po litri.

Govoreći o fabrici glinice Birač u Zvorniku, odnosno Alumini, premijer je istakao da je Alumina od strateškog značaja za Srpsku i da je proizvodnja ove fabrike veća od 200 miliona KM i namijenjena izvozu.

Na dnevnom redu 15. redovne sjednice razmotren je Prijedlog zakona o notarskoj službi u Republici Srpskoj, a u izmijenjeni dnevni red je na prijedlog Vlade Srpske uvršten Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga, po hitnom postupku.

Ostale tačke su povučene sa dnevnog reda da bi poslanici radili u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom korona.

Pomenute tačke biće razmatrane naknadno.

Rukovodstvo Skupštine je obavijestilo javnost da će poslanici Dragan Galić i Željko Babić djelovati u Klubu poslanika Narodnog demokratskog pokreta i Narodne partije Srpske, a Slavko Gligorić kao samostalni poslanik.