latinica  ћирилица
30/03/2021 |  21:58 ⇒ 31/03/2021 | 07:29 | Autor: RTRS

Frenč: U građanskom ratu nema "dobrih i loših" momaka; Sve strane su činile zločine (VIDEO)

Očigledno je da su u BiH sve strane činile zločine. Ubistva, logori, prinudna iseljavanja, dešavali su se na svim stranama. Ako posmatrate samo traume Bošnjaka, a ignorišete Srbe i njihove patnje, nećete doći do dobrog rješenja, istakao je Lorens Frenč, član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.
Nestali Srbi, emisija - Foto: RTRS
Nestali Srbi, emisijaFoto: RTRS

- Sa situacijom u BiH prvi put sam se upoznao 2002. godine. Stekao sam utisak da i u Evropi postoje određene predrasude. Čini se da su diskriminaciji podložene tri grupe naroda. To su Јevreji, Srbi i Romi. I to me jako zainteresovalo - rekao je Frenč. 

Stereotipi su podijeljeni na "dobre i loše momke", ali takva podjela u sukobima teško može da bude ispravna.

- Treba staviti u okvire sukobe, naročito građanske ratove. Najvažnije je znati ko sudi kome, a već tu imate pristrasnost, od strane koja je pobijedila prema onoj koja je poražena, govorim o međunarodnom sukobu. Dok u građanskom ratu imate snažne emocije i podjele, i morate uvažiti činjenicu da to nije uvijek racionalan proces. Postoji dovoljno dokaza koje je komisija posmatrala o definitivnoj pristrasnosti - dodao je Frenč.

On je naglasio da su SAD imale dominantan uticaj na Međunarodni krivični sud za bivšu Јugoslaviju.

- Mislim da bi kompletan proces morao biti dio jedne revizije, jer vi na ovaj način budućim generacijama ne dozvoljavate da se oslobode mržnje. Svi krive Srbe za sve. Niko se ne osvrće na činjenicu da je ovdje vođen strašan rat. Imate Hrvate koji su imali strašne logore u Drugom svjetskom ratu u kojima su ubijali Srbe, Јevreje i Rome i oslobođeni su potpune krivice. Zar mislite da je zarobljena Srpkinja u nekom logoru manje patila od neke Bošnjakinje koja je preživjela logor na nekoj drugoj strani? -pita se Frenč.

On je ubijeđen da politički diktat želi pokazati da su žrtve bile samo na jednoj strani.

Kompletnu četvrtu epizodu serijala "Sarajevski Srbi - nestali narod" pogledajte OVDЈE.