latinica  ћирилица
02/04/2021 |  14:45 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Tegeltija sa predstavnicima Svjetske banke o mogućnosti korišćenja novih finansijskih instrumenata

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa predstavnicima Svjetske banke o mogućnostima korišćenja novih finansijskih instrumenata, podršci zdravstvenom sektoru, koji je teško pogođen pandemijom virusa korona, kao i mogućoj podršci u realizaciji infrastrukturnih projekata.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Na sastanku, koji je održan putem video-linka, bilo je riječi i o Okviru partnerstva za period od 2022. do 2026. godine, te o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u BiH izazvanoj pandemijom virusa korona.

Tokom susreta razgovarano je i o aktivnostima u vezi sa budućom saradnjom BiH sa Svjetskom bankom, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je upoznao predstavnike Svjetske banke sa glavnim pravcima djelovanja Savjeta ministara u narednom periodu.

Zajednički je usaglašeno da će tri osnovna programa djelovanja Svjetske banke u BiH od 2022. do 2026. godine biti vezana za reforme zdravstvenog sektora, reforme preduzeća u državnom vlasništvu, te programom zelene tranzicije, koja uključuje poseban program kvaliteta vazduha.

U saopštenju se navodi da će posebna pažnja biti posvećena omogućavanju korišćenja potencijala privatnog sektora za brzi rast i otvaranje novih radnih mjesta, ulaganje u ljudski kapital, te upravljanje životnom sredinom s ciljem održivog rasta.

Tokom sastanka istaknuto je da je dosadašnja saradnja Savjeta ministara i Svjetske banke bila dobra, te je iskazana spremnost za nastavak saradnje i u budućem periodu.