latinica  ћирилица
02/04/2021 |  15:42 | Autor: SRNA

Linta: Srbe protjerane iz Hrvatske osloboditi plaćanja PCR testa

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je na Krizni štab za suzbijanje zaraznih bolesti i Vladu Srbije da Srbi protjerani iz Hrvatske i članovi njihovih porodica budu oslobođeni plaćanja naknade za PCR testiranje na virus korona.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je napomenuo da je riječ o državljanima Srbije i licima sa izbjegličkim statusom koji vode tešku borbu da sačuvaju svoja imanja i zemlju u Hrvatskoj i pritom imaju velike novčane izdatke, te da im plaćanje PCR testiranja u iznosu od 9.000 dinara /oko 80 evra/ po članu porodice predstavlja ogroman udar na kućni budžet, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta je podsjetio da je Krizni štab 28. decembra 2020. godine donio odluku da se od plaćanja naknade za PCR testiranje izuzmu državljani Srbije koji imaju stalni ili privremeni boravak u Njemačkoj, kao i da je vlada Srbije kasnijom odlukom dozvolila ulazak u Srbiju bez PCR testa i obaveznog karantina u trajanju od 10 dana građanima BiH, Albanije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Mađarske.

- Smatram da je nelogično i nekorektno da građani ovih šest država mogu da uđu u našu zemlju bez PCR testa i obaveznog karantina, a to ne mogu državljani Srbije koji su rodom i porijeklom iz Hrvatske i preostali Srbi u Hrvatskoj koji nemaju srpski pasoš - naveo je Linta.

On je poručio da su u posebno teškoj situaciji Srbi sa Banije jer je to područje pogođeno razornim zemljotresom.