latinica  ћирилица
02/04/2021 |  17:32 ⇒ 17:33 | Autor: SRNA

Atina optužuje Ankaru za provokacije sa migrantima

Grčka je danas optužila Tursku da je htjela da isprovocira Atinu pokušavajući da odgura čamce sa migrantima u grčke teritorijalne vode.
Atina - Foto: RTRS
AtinaFoto: RTRS

Grčki ministar za migracije Notis Mitaraki rekao je danas da je grčka Obalska straža prijavila nekoliko incidenata, te da su pripadnici tuske Obalske straže i mornarice pratili čamce do "granice Evrope u nastojanju da isprovociraju eskalaciju" sa Atinom.

- Van svake sumnje je da su migranti krenuli sa turskih obala, a zbog toga što ih Turska podržava, nisu bili ugroženi. Pozivam Tursku da se povuče i prekine sa ovom provokacijom - naglasio je Mitaraki.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nema podatke o sličnim incidentima.

Ankara je, takođe, optužila Atinu za "uznemiravanje" turskih plovila na istoku Sredozemnog mora i da preduzima "provokativne akcije".

Grčka Obalska straža saopštila je da je brod sa migrantima pokušao da uđe u grčke teritorijalne vode u pratnji plovila turske Obalske straže.

U drugom incidentu, dva turska broda pokušavala su da odguraju čamac sa migrantima, takođe, u grčke teritorijalne vode.

Tokom trećeg incidenta kod ostrva Lezbos, brod turske Obalske straže ušao je u teritorijalne vode Grčke i provocirao grčki patrolni čamac.