latinica  ћирилица
02/04/2021 |  18:56 ⇒ 19:05 | Autor: SRNA

Preminuo Svetozar Crnogorac predsjednik Zavičajnog kluba Gačana u Beogradu

Dugogodišnji predsjednik Zavičajnog kluba Gačana u Beogradu Svetozar Crnogorac preminuo je u Beogradu u 71. godini od posljedica zaraze virusom korona.
Svetozar Crnogorac - Foto: SRNA
Svetozar CrnogoracFoto: SRNA

Na Fejsbuk stranici Zavičajnog kluba Bilećana u Srbiji objavljeno je da je Crnogorac bio jedan od najaktivnijih zavičajnih pregalaca Hercegovine.

- Kao uspješan poslovni čovjek nikad nije odstupio od svog patriotskog i nacionalnog opredjeljenja, pa je dao aktivan doprinos u odbrambeno-otadžbinskom ratu i sa čuvenom Gatačkom brigadom se upisao u red stvaralaca Republike Srpske - navodi se u objavi.

U objavi se dodaje da je Crnogorac svoje poslovne kontakte iskoristio za skupljanje pomoći Hercegovini tokom ratnih i poratnih godina, te da je kao predsjednik kluba Gačana pokretao mnoge humanitarne akcije i pomagao socijalno ugrožene porodice u zavičaju.

Bio je dugogodišnji potpredsjednik Koordinacionog odbora svih zavičajnih hercegovačkih udruženja u Srbiji.

- Vodeći brigu ne samo o svom Gacku, nego i o cijeloj Hercegovini, pokrenuo je čitav niz akcija od kojih je najznačajnija Hercegovačka akademija posvećena obnovi Prebilovaca i podizanju Hrama Vaskresenja - navodi se u objavi.

Crnogorac je pomagao izdavačku djelatnost čiji je sadržaj bio usmjeren na očuvanje srpske nacionalne kulture i nesebično pomagao zemljacima i svim ljudima dobre volje u raznim životnim okolnostima.

- Hercegovci u Srbiji ga pamte kao čovjeka velikog srca, širokih pogleda i dobrih i časnih namjera - navode iz Zavičajnog kluba Bilećana u Srbiji.