latinica  ћирилица
02/04/2021 |  19:35 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Domovi zdravlja sve kapacitete da usmjere na zbrinjavanje pacijenata

Republički štab za vanredne situacije naložio je domovima zdravlja u Republici Srpskoj da sve raspoložive kapacitete uključe u prevenciju širenja virusa korona, te zbrinjavanje pacijenata.
Dom zdravlja Banjaluka - Foto: RTRS
Dom zdravlja BanjalukaFoto: RTRS

Prema zaključku Štaba, Domovi zdravlja imaju obavezu da od danas sa svojih do 50 odsto kapaciteta organizuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga, uz organizovanje strogog režima naručivanja pacijenata, obavezno korištenje maski za pacijente, pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra i mjera lične i respiratorne higijene.

Osim toga, obavezni su da obezbijede pisana uputstava za pacijente na vidnom mjestu u čekaonici i nošenje lične zaštitne opreme od strane zdravstvenih radnika shodno preporukama koje podrazumijevaju mjere da se svaki pacijent tretira kao potencijalno zaražen, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Domovi zdravlja su obavezni i da sprovode trijažu pacijenata na virus korona i kod sumnje na isti obavezno to prijave higijensko-epidemiološkoj službi, uz pojačavanje higijenskih mjera pranja i dezinfekcije površina, prostorija i pribora za rad.

Potrebno je i da se provodi pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mjera, da se prioritetno i bez zadrške sprovode epidemiološke ankete svih lica koja su bila u kontaktu sa zaraženim, sa predlaganjem odgovarajućih epidemioloških mjera i da se dostavljaju Institutu za javno zdravstvo i nadležnim institucijama svi traženi podaci u skladu sa preporukama.

Domovi zdravlja moraju da imaju planove o raspoređivanju zdravstvenih i drugih lica za funkcionisanje, i da u dodatnim prostornim kapacitetima sa ispunjenim uslovima vrše pregled i druge intervencije potrebne za oboljele uz pridržavanje svih mjera za prevenciju i kontrolu infekcije.

Osim toga, moraju da obezbijede uzimanje briseva licima za koja se sumnja da su zaražena virusom korona ili da su zaražena u prostorijama za pregled i druge intervencije ili u kućnim uslovima.

"Bitno je i da centri za zaštitu mentalnog zdravlja domova zdravlja u saradnji sa centrima za socijalni rad obezbijede psihosocijalnu podršku fizičkih lica koja se nalaze u kućnoj izolaciji, kao i neophodne lijekove i medicinska sredstva za sprovođenje njihovog plana rada", navodi se u saopštenju.

Domovi zdravlja treba da održavaju redovnu komunikaciju između nadležnog doktora medicine – specijaliste epidemiologije, Instituta za javno zdravstvo, doktora medicine – specijaliste infektologije nadležne bolnice, odnosno kliničkog centra, Fonda zdravstvenog osiguranja i Štaba za vanredne situacije nadležne jedinice lokalne samouprave.

U slučaju pojave infekcije izazvane virusom kod zaposlenih, domovi zdravlja moraju hitno da obave epidemiološko istraživanje i preduzmu sve potrebne mjere u skladu sa istim.

Obavezni su i da o svim aktivnostima i dešavanjima u domu zdravlja izvještavaju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, da prilikom upućivanja pacijenta u nadležnu bolnicu, odnosno klinički centar uz uputnicu za bolničko liječenje obavezno dostave i popunjenu epidemiološku anketu kreiranu od Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Osim toga domovi zdravlja su obavezni da nadležnoj inspekciji u jedinicama lokalne samouprave, s ciljem blagovremene izrade inspekcijskih rješenja, u roku od 24 časa dostavljaju tačne i potpune podatke o licima koja su oboljela od ili su zaražena virusom, kao i podatke o onima koji su bili u kontaktu sa oboljelim licima.

Dužni su i da nadležnoj inspekciji i komunalnoj policiji u jedinicama lokalne samouprave, s ciljem praćenja izvršenja izrečenih upravnih mjera, dostavljaju tačne i potpune podatke o završenom zdravstvenom nadzoru nad licima.

Takođe, prilikom upućivanja oboljelih pacijenata u druge ustanove domovi zdravlja treba da se pridržavaju smjernica Ministarstva zdravlja i da u saradnji sa bolnicama obavljaju kontinuiranu edukaciju zdravstvenih radnika svoje ustanove, po pitanju dijagnostike, liječenja i njege oboljelih od virusa.

Domovi zdravlja treba da obezbijede dodatne kapacitete za potrebe dnevnog zbrinjavanja osoba oboljelih od virusa, po principu dnevne bolnice.

Republički štab za vanredne situacije danas je usvojio i zaključak o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje virusa javnim bolničkim ustanovama, te prihvatio informaciju o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje virusa u javnim bolničkim ustanovama.

- Raspodjela donacije direktnih antigenskih testova izvršiće se u skladu sa rasporednim nalogom, a za realizaciju ovog zaključka zadužen je Institut za javno zdravstvo - navodi se u saopštenju.