latinica  ћирилица
03/04/2021 |  10:17 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Lukač: Uprkos pandemiji, pripadnici MUP-a ispunjavaju svoje zadatke

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je u intervjuu Srni da su svi planirani zadaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske u protekloj godini uspješno realizovani, kao i brojne akcije na sprečavanju organizovanog kriminala, a posebno je izdvojio akciju u kojoj je zaplijenjena rekordna količina oružja u Јanji na čijoj istrazi sarađuju sa policijom u Njemačkoj.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

- Takođe, krajem prošle godine pronašli smo i zaplijenili čak 460 kilograma droge skank, koja je, prema našim procjenama, bila namijenjena za inostranstvo - rekao je Lukač, napomenuvši da je MUP Srpske pored poslova i zadataka koji su se odnosili na sprovođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije sproveo brojne operativne akcije na sprečavanju korupcije, a u okviru ovih aktivnosti nisu se ustručavali ni da liše slobode svoje pripadnike za koje postoji osnov sumnje da su bili izvršioci tih krivičnih djela.

Ministar unutrašnjih poslova je naglasio da pripadnici MUP-a nisu zanemarili ni finansijske istrage, pa je na prijedlog ovog ministarstva privremeno blokirana imovina jednog lica vrijedna 1,942 miliona KM od Osnovnog suda u Banjaluci, a na osnovu Zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela Republike Srpske.

U TOKU IZGRADNjA POLICIЈSKE AKADEMIЈE I INTERNATA U CENTRU ZA OBUKU U ZALUŽANIMA

Govoreći o planovima i prioritetima u radu MUP-a u narednom periodu, posebno kada je riječ o Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke, Lukač je naveo da je u okviru ovog kompleksa u toku izgradnja nove zgrade Policijske akademije i internata.

- Izgradnjom ovih objekata dobićemo savremene kapacitete za školovanje kadeta i njihovu obuku, ali i mogućnost da istovremeno školujemo dvije generacije kadeta - naglasio je Lukač.

On je naglasio da je trenutno na školovanju na Policijskoj akademiji oko 350 kadeta i dodao da je njihova obuka specifična u odnosu na prethodne generacije, jer se provodi u uslovima karantina.

- Na taj korak smo se odlučili zbog trenutne epidemiološke situacije s ciljem zaštite zdravlja svih koji učestvuju u tom procesu - od kadeta, do nastavnog osoblja. Istovremeno, ovih dana zatvara se konkurs za prijem kadeta na Policijsku akademiju, gdje ćemo na školovanje da primimo njih 300 na Osnovnu policijsku obuku, a 30 za Specijalnu antiterorističku jedinicu - naveo je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske naglasio je da je na prostoru zapuštene kasarne Zalužani izgrađen jedinstven kompleks za obuku policije ne samo u BiH, već i u regionu.

- U okviru Centra za obuku smjestili smo i nekoliko naših operativnih uprava, od Specijalne antiterorističke jedinice, Јedinice žandarmerije, Uprave za organizovani i teški kriminalitet, Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma i Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, do Helikopterske jedinice i Јedinice konjice - precizirao je Lukač.

On je rekao da se u kontinuitetu organizuju obuke za pripadnike MUP-a, od SAЈ-a, Žandarmerije, do redovne policije, ali i za druge učesnike, dodavši da je nedavno organizovana obuka za pripadnike Kazneno-popravnog zavoda u Banjaluci.

Na pitanje da li MUP ima dovoljno resursa i kapaciteta, s obzirom na to da osim redovnih poslova ima i dodatne zadatke koje nameće pandemija virusa korona, Lukač je istakao da ih pandemija nije usporila, naprotiv.

- Svjedoci ste da smo mi u proteklih godinu dana nastavili sa realizacijom strateških projekata. U okviru projekta "Bezbjedan grad" u 27 lokalnih zajednica uspostavljen je sistem video-nadzora javnih površina u Republici Srpskoj, a u toku je uspostavljanje sistema video-nadzora u 16 lokalnih zajednica u Srpskoj. Na području Banjaluke i Bijeljine u toku je instaliranje kamera u okviru sistema video-nadzora, što bi trebalo da završimo do kraja godine - naveo je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da u ovoj godini počinje sprovođenje ovog projekta u Mrkonjić Gradu i Laktašima.

- Istovremeno, od prošle godine na ulicama Srpske u saobraćaju je 12 presretača čiji je osnovni cilj da se smanji broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, s obzirom na to da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica - naveo je Lukač.

On je dodao da su MUP-u isporučena još četiri oklopna vozila "despot" čija se funkcija pokazala izuzetno korisnom u određenim kriznim i talačkim situacijama.

Istovremeno, podsjetio je Lukač, formirana je Helikopterska jedinica pri SAЈ-u, a krajem prošle godine isporučen je prvi helikopter sa medicinskim modulom čiji je značaj višestruk.

- Svjedoci ste da se na ulicama Banjaluke od prošle godine može vidjeti i Јedinica konjice, što je svakako novost za naše građane, ali njihova uloga je prije svega na prevenciji - dodao je Lukač.

SMANjEN BROЈ KRIVIČNIH DЈELA, POVEĆAN KOEFICIЈENT RASVЈETLjENOSTI

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u Srpskoj, Lukač je rekao da je stanje bezbjednosti dobro i naveo da je MUP Republike Srpske samo u prva dva mjeseca ove godine nadležnim tužilaštvima podnio 916 izvještaja protiv 936 lica zbog osnova sumnje da su počinila 1.087 krivičnih djela.

- Broj krivičnih djela na teritoriji Srpske smanjen je za 11,6 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, a povećani su koeficijenti ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela i rasvijetljenosti krivičnih djela koja su izvršila nepoznata lica. Takođe, i broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta je manji je za 13,6 odsto, a imovinska krivična djela su u padu za 26,2 odsto. Iako imamo poboljšanje kada govorimo stanju bezbjednosti u saobraćaju, svi treba da uložimo dodatne napore da bi broj stradalih u saobraćajnim nezgodama bio smanjen - naglasio je Lukač.

MIGRANTSKA KRIZA - PROBLEM KOЈI TRAЈE

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Lukač je naveo da nema iluzija da će se uskoro riješiti taj problem, ali i istakao da je MUP spreman da pruži svoj puni angažman s ciljem očuvanja stanja bezbjednosti, poštujući pri tome ljudska prava i slobode samih migranata.

- Nastavićemo da pružamo podršku Graničnoj policiji BiH u očivanju istočne granice, kao i svoj anagžaman na području Srpske koji sprovodimo u kontinuitetu sa ciljem očuvanja stanje bezbjednosti kako ne bi došlo do ugrožavanja građana i njihove imovine. Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće da se ponaša u skladu sa zaključcima Vlade Republike Srpske koji su se vremenom pokazali potpuno ispravni, kada je riječ, prije svega, o zaštiti građana i njihove imovine. U prilog tome govore podaci da su na području Federacije BiH migranti u prošloj godini počinili 309 krivičnih djela, 119 prekršaja, a policija je evidentirala još 1.507 incidenata koje su izazvali migranti, a kod nas u istom periodu ukupno 12 krivičnih djela - naglasio je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova potvrdio je da je postignuta saglasnost i dogovor svih učesnika o uspostavljanju Zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Europolom na način definisan Operativnim sporazumom, jer je ona uslov za uspješnu saradnju u borbi protiv međunarodnog kriminala i uspješan rad policije.

- To je veoma značajna stvar za sve nas, a naredni korak je slanje našeg oficira za vezu u Hag - rekao je Lukač.

OBILjEŽAVANjE DANA POLICIЈE SKROMNO UZ TRADICIONALNE AKCIЈE DARIVANjA KRVI

Na pitanje kako će ove godine biti obilježen Dan policije, 4. april, i 29 godina od osnivanja MUP-a Srpske, Lukač je istakao da će se pripadnici MUP-a i ove, kao i prošle godine solidarisati sa svojim građanima i ovaj najznačajniji praznik - Dan policije proslaviti skromno.

- Odrekli smo se prijema i velikih proslava, ali nismo željeli da odustanemo od naše tradicionalne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, koja je posebno značajna u trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Sama činjenica da smo u prošloj godini imali pet ovakvih akcija i da se za Dan policije ove godine ponovo prijavilo 500 naših pripadnika, govori o spremnosti i moralu naših ljudi - rekao je Lukač.

On je naglasio da je ponosan na sve njih, posebno kad zna koliko su svi opterećeni redovnim zaduženjima s jedne strane, kao i trenutnom situacijom sa druge strane, jer virus korona nije zaobišao njihove porodice.

- Zato smo odlučili da pomognemo našim transfuzijskim centrima u Srpskoj da obezbijede prijeko potrebne zalihe krvi i da izrazimo zahvalnost zdravstvenim radnicima koji su u proteklih godinu dana pod velikim pritiskom, dok smo Univerzitetskom kliničkom centru i Institutu za javno zdravstvo uručili prigodna priznanja. Cijenimo trud svakog pojedinca u ovoj nesvakidašnjoj situaciji, ali trud zdravstvenih radnika i njihova podrška svima su nam nemjerljivi - naglasio je Lukač.