latinica  ћирилица
03/04/2021 |  12:03 ⇒ 12:04 | Autor: TANЈUG

Diplomate napuštaju Sjevernu Koreju

Strane diplomate i humanitarni radnici posljednjih mjeseci masovno su pobjegli iz Sjeverne Koreje, navodi ruska ambasada u Pjongjangu.
Pjongjang - Foto: ilustracija
PjongjangFoto: ilustracija

Zbog nestašice robe i velikih ograničenja u svakodnevnom životu koja su nametnuta kako bi se zaustavilo širenje virusa korona, stranci su riješeni da napuste tu zemlju.

"Si-En-En" prenosi da je ambasada u saopštenju na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici navela da u Sjevernoj Koreji sada ima samo 290 stranaca, i među njima samo devet ambasadora i četiri otpravnika poslova. Svo strano osoblje koje radi i za NVO i humanitarne organizacije napustilo je zemlju.

Ambasada je u svojoj objavi iznela da su granice Sjeverne Koreje zaključane već mjesecima kao dio napora režima Kim DŽong Una da se pandemija kovid-19 ne proširi na ovu zemlju, što je uz veoma stroge mjere imalo za posljedicu nedostatak neophodne robe, uključujući lijekove i prehrambene proizvode.

Prije pandemije kovida 19 Rusija imala jedno od najvećih diplomatskih predstavništava u Sjevernoj Koreji, ali je prisustvo članova ruske misije u posljednje vrijeme sve manje, prenosi "SI-En-En".

I napuštanje Sjeverne Koreje je u ovom trenutku prilično teško. U februaru je nekoliko ruskih diplomata provelo više od jednog dana pokušavajući da napusti zemlju.

Rojters je tada prenio da je grupa diplomata putovala 32 sata vozom i dva sata autobusom iz Pjongjanga do granice, da bi se zatim ukrcali na željeznička kolica koja su gurali oko kilometar preko granice.