latinica  ћирилица
03/04/2021 |  17:42 ⇒ 17:42 | Autor: SRNA

Dodik: Poslije Srbije, Srpska ima najmanji pad BDP-a u regionu

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu Srni da pokazatelji kretanja bruto domaćeg proizvoda /BDP/ u prošloj godini, koji još nisu kompletni, pokazuju da je pad BDP-a nešto niži nego što je to ranije kalkulisano.
Milorad Dodik (Večernje novosti/P. Milošević) - Foto: Novosti.rs
Milorad Dodik (Večernje novosti/P. Milošević)Foto: Novosti.rs

- On iznosi minus 2,8 odsto što govori da smo, poslije Srbije, imali najmanji pad u regionu. U tom pogledu, kombinacija svih tih mjera zaštite od pandemije, kao i potreba da se održi privredna aktivnost, bili su fokus našeg odlučivanja šta učiniti i kako raditi - naglasio je Dodik.

On očekuje da će Srpska ove godine, na osnovu investicija koje su u planu da se pokrenu u raznim oblastima, imati mnogo bolje ekonomske pokazatelje, te da će se BDP vratiti na pozitivne vrijednosti, a počeće i saniranje posljedica epidemije u ekonomiji.

- Vjerujem da ćemo ukupnu našu produkciju povećati i dosegnuti čak do stope od 3,5 odsto u plusu - rekao je Dodik i izrazio uvjerenje da će se putem daljeg proširenja i izgradnje auto-puteva i određenih objekata povećati društvena produkcija u Srpskoj.

- Drago mi je i što mogu da najavim da će uskoro početi pripremni radovi na izgradnji Hidrecentrale Buk Bijela, koju gradimo zajedno sa Srbijom, jer je Vlada Srbije prošle sedmice dala saglasnost da Elektroprivreda Srbije, zajedno sa našom Elektroprivredom Srpske, kroz preduzeće koje su zajedno formirali, otpočne pripremne radove na tim elektranama - naglasio je Dodik.

On je napomenuo da se radi i na drugim aktivnostima, kao što je auto-put od Rače do Bijeljine.

- Boraveći nedavno u Turskoj, učinili smo odrđene pomake u realizaciji tog projekta, jer tamošnja kompanija, koja već izvodi radove od Rače do Kuzmina, nastaviće da radi shodno onome što Turska određuje, te bismo u naredna dva mjeseca mogli početi izgradnju ovog auto-puta - rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Prema njegovim riječima, završena je i procedura izbora izvođača radova u vezi sa izgradnjom obilaznice oko Doboja, čija je vrijednost oko 170 miliona evra, te će ovog ljeta biti intenzivirani radovi na njenoj izgradnji, odnosno dijela auto-puta od entitetske linije iznad Doboja, pa do Јohovca, te spoja sa auto-putem Banjaluka-Doboj.

- Da nije bilo ove pandemije sve bi to išlo mnogo brže. Svakako da nismo stali sa ovim aktivnostima i vjerujemo da se u narednih pet godina može spojiti auto-put od Doboja do Rače, koji bi bio žila kucavica našeg drumskog saobraćaja - istakao je Dodik.

On je napomenuo da se investicije, s ciljem očuvanja ekonomskog života, manje primjećuju u javnosti i da je to razumljivo zbog pandemije i posljedica koje ostavlja po zdravlje.

- Veoma je teško bilo u ovo vrijeme održavati efikasan zdravstveni sistem i posebno sam ponosan na činjenicu da nismo imali zastoja il blokada u tom sektoru. Zdravstveni radnici su veoma angažovani i premoreni, ali čine sve da budu na usluzi svakom pacijentu, u šta sam se i sam mogao uvjeriti - rekao je Dodik.