latinica  ћирилица
04/04/2021 |  11:47 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Tokio i Vašington u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promjena

Premijer Јapana Јošihide Suga izjavio je da će se prudružiti predsjedniku SAD DŽozefu Bajdenu u zajedničkom pokušaju da se zaustave klimatske promjene.
Јošihida Suga, novi premijer Јapana - Foto: AFP
Јošihida Suga, novi premijer ЈapanaFoto: AFP

On je tokom gostovanja na televiziji rekao da bi volio da zajednički vodi napore sa SAD, javila je japanska agencija "Kjodo".

Agencija navodi da će se Suga i Bajden sastati u Vašingtonu 16. aprila, a Bijela kuća je ranije ove sedmice saopštila da je predsjednik SAD pozvao lidere 40 zemalja da učestvuju na samitu o klimi 22. i 23. aprila.

Suga je ranije istakao da je njegov cilj da eliminiše emisije ugljen-dioksida u Јapanu do 2050. godine.

Pored rješenja za zaustavljanje klimatskih promjena, dvojica lidera razgovaraće i o otmicama japanskih državljana u Sjevernoj Koreji, temi koju Suga smatra "najvažnijim pitanjem za njegovu administraciju", navodi "Kjodo".

Sastanak lidera Јapana i SAD održaće se nakon što je Bajdenova administracija kritikovala Kinu zbog odnosa prema muslimanskim Ujgurima u Hong Kongu i pokrajini Sinkjang.

Suga je naglasio da se treba boriti protiv sličnih kršenja ljudskih prava i da to treba činiti na globalnom nivou, prenio je Sputnjik.

Premijer Јapana pomenuo je i važnost osiguravanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, što se može postići stvaranjem uslova u kojima Tajvan i Kina mogu mirno da riješe to pitanje.