latinica  ћирилица
04/04/2021 |  14:26 ⇒ 14:32 | Autor: B92

Mađari grade fabriku u Bečeju

Mađarski Metal šreder Hungari, koja se bavi reciklažom, iskorišćavanjem i trgovinom elektronskim otpadom sa plemenitim metalima, gradiće fabriku u Bečeju.
Metal šreder Hungari (Foto: mshungary.com) -
Metal šreder Hungari (Foto: mshungary.com)

Projekat je započet 1. januara ove godine i očekuje se da će biti završen 2023, potvrdio je za Dnevnik Generalni konzulat Republike Mađarske u Subotici.

- Firma će u Srbiji graditi fabriku za reciklažu zasnovanoj na "nula otpada" tehnologiji radi sakupljanja i prerade elektronskog otpada sa plemenitim metalima kao i rendgen filmova nastalih u zdravstvu u Srbiji. Priprema projekta započeta je 1. januara 2021. i očekuje se da će biti završen u Bečeju 2023 - naveo je konzulat u odgovoru za novosadski list.

Navodi se i da će u okviru fabrike u Bečeju biti istraživačka laboratorija, kancelarija i proizvodna hala. Od plemenitih metala kompanija se prije svega fokusira na izdvajanju zlata, srebra, nikla, paladijuma, koji su značajni za industrijsko korišćenje.

Prema pisanju mađarskih medija, Metal šreder Hungari po investicijama spada u vodeće kompanije u Srednjoj Evropi, i 2019. ostvario je prihod od milijardu forinti, odnosno 2,768 miliona evra.

Investiciju je sredinom marta najavio ministar spoljnih poslova i ekonomije Mađarske Peter Sijarto. On je tada rekao da će kompanija Metal šreder Hungari graditi fabriku u Vojvodini i da će dobiti podršku Vlade od 325 miliona forinti za investiciju čija je ukupna vrijednost 546 miliona forinti, odnosno oko 1,48 miliona evra.

Sijarto je rekao i da Mađarska trenutno ima najefikasniju saradnju sa Srbijom i da Srbija obezbjeđuje najviše prava mađarskoj nacionalnoj manjini koja živi na njenoj teritroriji.

- Što su jače naše komšije jači smo i mi - istakao je Sijarto.