latinica  ћирилица
04/04/2021 |  15:41 ⇒ 20:35 | Autor: SRNA

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv mina (VIDEO)

U BiH od mina je u poslijeratnom periodu stradalo 1.766 lica. Do 2027. trebao bi da bude završeno deminiranje na preostalih 957 kvadratnih kilometara.
Demineri - Foto: SRNA
DemineriFoto: SRNA

Direktor Uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović istakao je da na današnji dan - Međunarodni dan borbe protiv mina treba odati počast poginulim deminerima, ali i svim civilima koji su smrtno stradali od mina.

- Takođe, treba da zahvalimo i kolegama koji godinama posvećeno rade na deminiranju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH - rekao je Novitović novinarima u Gradišci, gdje je organizovan taktičko-tehnički zbor, uručene plakete deminerima i pripadnicima Civilne zaštite Srpske, te u saradnji sa Crvenim krstom Gradiške održana kratka vježba izvlačenja povrijeđenog iz minskog polja.

On je naveo da su ovom obilježavanju prisustvovali predstavnici Centra za uklanjanje mina BiH i uprava civilne zaštite Republike Srpske i FBiH, koji imaju obavezu da se izbore za poboljšanje statusa deminera.

- Pred nama je zadatak da u narednih pet do 10 godina obezbijedimo da prostor Republike Srpske i Federacije BiH bude bez mina i siguran za sve ativnosti njenih građana - dodao je on.

Prema njegovim riječima, više puta su ti rokovi odgađani i dobijena je saglasnot da to bude 2027. godina.

- Ali, naš prioritet je da i svi demineri budu zdravi i dočekaju da ovaj prostor bude bez mina, pa makar to bilo i do 2030. godine - naglasio je Novitović.

Direktor Centra za uklanjanje mina /BHMAK/ Saša Obradović čestitao je deminerima u BiH za postignute rezultate, navodeći da je od 1996. godine u BiH deminirano više od 3.450 kilometara kvadaratnih, a da je ostalo neuklonjeno još 180.000 mina i 957 kilometara kvadaranih sumnjivo opasne površine.

- Veliki je uspjeh da u posljednje dvije godine nemamo stradalih civila u minskim poljima. Јoš jednom pozivam sve nivoe vlasti, posebno zajedničke institucije, da pomognu da dobijemo opremu i da kroz novi zakon o deminiranju poboljšamo status deminera i unaprijedimo ovaj proces - rekao je Obradović.

On je istakao da je Komisija za deminiranje BiH dostavila zahtjev za produženje Otavske konvencije i da su dobili zvaničan dokument da BiH do 2027. godine mora da bude očišćena od mina, što je razuman rok.

Pomoćnik direktora za sektor deminiranja u Upravi civilne zaštite Republike Srpske Dragan Kos rekao je da su od početka godine završeni ljekarski pregledi pripadnika sektora za deminiranje i nabavljena nova oprema za njihov rad, tako da već od sutra mogu da počnu sa realizacijom Plana deminiranja za ovu godinu u Srpskoj.

- Planiran je nastavak deminiranja terena budućeg aerodroma u Trebinju i deminiranje lokaliteta na području Doboja, Zvornika, Istočne Ilidže, Dervente, Oštre Luke i Mrkonjić Grada - naveo je Kos.

Pomoćnik direktora za sektor deminiranja u Upravi civilne zaštite FBiH Mustafa Kadribegović rekao je da je 1,7 odsto prostora BiH miniski sumnjivo područje, a da se 78 odsto tih površina nalazi u FBiH.

- Riječ je o 750 kilometara kvadratnih i to će u narednim godinama biti veliki izazov za sve koji budu radili na procesu deminiranja - dodao je Kadribegović.

Od posljedica minskih nesreća od proteklog rata do sada u BiH je stradalo 1.766 lica, od kojih je 617 poginulo. Od ovog broja stradalo je 115 deminera, od kojih 53 smrtno stradala.