latinica  ћирилица
05/04/2021 |  09:56 ⇒ 10:00 | Autor: TANЈUG

Najbolji kvartal dolara u posljednje tri godine

Dolar je danas uglavnom ostao stabilan jer su investitori i dalje pod utiskom snažnih prošlonedjeljnih podataka o zapošljavanju u SAD i očekivanja da će pokazatelji o poslovanju uslužnog sektora potvrditi solidan ekonomski oporavak od udara izazvanog virusom korona.
Dolar - Foto: ilustracija
DolarFoto: ilustracija

Zelena novčanica je u periodu januar-mart zabilježila svoj najbolji kvartal prema vodećim svjetskim valutama u posljednje skoro tri godine, zahvaljujući poboljšanju američke ekonomije i rastu prinosa na državne hartije od vrijednosti.

Dolarski indeks danas gotovo da nije bilježio kretanje prema korpi šest rivalskih valuta i iznosio je 92,948 poena, izvještava Rojters.

Prema japanskom jenu, dolar je kotirao na azijskim tržištima na nivou od 110,58 jena, nedaleko od svog najvišeg nivoa u proteklih godinu dana.

U odnosu na evro, dolar se trgovao po cijeni od 1,1768 dolara, što je blizu njegovog petomjesečnog maksimuma.

Britanska funta se držala stabilno prema zelenoj novčanici na 1,3837 dolara.

U odnosu na švajcarski franak, dolar je ojačao do nivoa od 0,9420 "švajcaraca".

Američki poslodavci otvorili su u martu više radnih mjesta nego što se očekivalo, pokazali su podaci Ministarstva za rad objavljeni u petak.

Ipak, snažnije reakcije aktera na tržištima kapitala povodom te vijesti su izostale, jer je većina berzi bila zatvorena zbog uskršnjih praznika po Gregorijanskom kalendaru.