latinica  ћирилица
05/04/2021 |  10:27 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Proteklog vikenda dva krivična djela nepostupanja po zdravstvenim propisima

U okviru pojačanih aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sa inspekcijskim organima na kontroli poštovanja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije, a sve u cilju sprečavanja širenja korona virusa među stanovništvom, proteklog vikenda evidentirana su dva krivična djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.
MUP Republike Srpske -
MUP Republike Srpske

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske saopšteno je da su 2. aprila 2021. godine od 22 do 24 časova, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina realizovali raciju u vikendici u mjestu Dijelovi, kod Bijeljine, gdje su u objektu zatečena 22 lica, koja nisu nosila zaštitnu masku, a ispred objekta četiri lica. Obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

- Sutradan, 3.aprila 20201. godine oko 22.10 časova Polijskoj upravi Gradiška prijavljeno je da u mjestu Nova Topola u privatnoj kući organizovana proslava u kojoj učestvuje više lica. Izvršenim uviđajem utvrđeno da je vlasnik kuće organizovao proslavu, gdje je bilo prisutno 12 lica, što je u suprostnosti sa zaključkom Republičkog štaba za vandredne situacije. Obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da se radi o istom krivičnom djelu - saopšteno je iz MUP Srpske.

Kažu da su prilikom pojačanih mjera kontrole, policijski službenici zatekli šest ugostiteljskih objekata na području Republičke Srpske da rade, iako je to suprotno Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije.

- O svemu je obavještena inspekcija i komunalna policija. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da nadležnim službama prijave nedogovorne pojedince ili grupe, koji svojim ponašanjem mogu ga ugroze zdravlje ljudi - navode iz resornog ministarstva.

U cilju zaštite zdravlja ljudi, a u skladu sa važećim zaključcima Republičkog štaba za vandredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, policijski službenici MUP Republike Srpske će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti.