latinica  ћирилица
05/04/2021 |  12:14 ⇒ 12:31 | Autor: SRNA

Bez dogovora kantonalnih vlasti i rukovodstva KCUS

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je da je direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović na sastanku sa predstavnicima kantonalne Vlade odbila sve zahtjeve, uključujući formiranje stručnog tijela u vezi sa korištenjem spornih respiratora i ulazak inspekcije u ovu zdravstvenu ustanovu.
UKC Sarajevo (foto:D.S) - Foto: klix.ba
UKC Sarajevo (foto:D.S)Foto: klix.ba

- Mi smo tražili da se o korištenju spornih respiratora formira stručno tijelo Vlade Federacije BiH i federalnog ministarstva, da bi se utvrdile stvarne činjenice o onom što sa KCUS-a tvrde, ali su svi naši zahtjevi odbijeni - rekao je Forto novinarima.

On je dodao da je odbijen i zahtjev da inspekcija uđe u KCUS i utvrdi stanje.

- Tražićemo više sastanaka i dodatnu komunikaciju. Potrebno je da institucije rade svoj posao. Pismeno ćemo se obratiti federalnoj inspekciji da utvrde činjenice - rekao je Forto i najavio za danas hitnu sjednicu kantonalne Vlade.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić rekao je da postoje zajednički stavovi dvije strane, ali da nisu mogli doći do zajedničkih zaključaka.

- Sastanak je bio žustar na momente, došli smo do zajedničkih stavova, ali ne i zaključaka. KCUS nije prihvatio naš zaključak za koji smatramo da je ispravan. Oni su imali zaključak koji je u potpunosti neprihvatljiv sa naše strane - rekao je Vranić i dodao da se KCUS mora vratiti u pravne tokove i prestati biti "zatvorena tvrđava zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo".

Sastanak o uslovima rada, te tretmanu i liječenju osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, održan je na Vranićev poziv, a prisustvovali su mu i drugi rukovodioci službi KCUS-a koje su u direktnoj vezi sa liječenjem oboljelih od virusa korona.

Sastanak je zakazan nakon što su ljekari sa KCUS tokom vikenda uputili pismo u kojem upozoravaju na probleme sa kojim se susreću u radu, a jedan od njih su i respiratori koje je nabavila firma "Srebrna malina", a koji su predmet procesa pred Sudom BiH.

Ljekari su u pismu ukazali da respiratori iznenada stanu, pa nastave da rade, te da su "šanse da pacijent priključen na `malina respirator` preživi - nikakve".