latinica  ћирилица
05/04/2021 |  16:30 ⇒ 16:31 | Autor: RTRS

Preminula humanitarka Galina Marjanović

Galina Marjanović, humanitarka, dugogodišnja predsjednica i osnivačica Humanitarnog udruženja žena "Duga" iz Banjaluke, preminula je od posljedica virusa korona.
Galina Marjanović (foto: dugasuvenir.com) -
Galina Marjanović (foto: dugasuvenir.com)

Galina Marjanović je rođena 1947. godine u Banjaluci gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Na Višoj defektološkoj školi u Beogradu je nastavila školovanje i 1968. godine stekla zvanje defektologa i  27 godina radila sa djecom oštećenog sluha i govora.

Iskustvo stečeno u školi i radu sa djecom, veliku ljubav i požrtvovanost prenijela je na djecu izbjeglica koje je ratni vihor doveo u naš grad.

Na njenu inicijativu je u Banjaluci osnovano Humanitarno udruženje žena "Duga" čija je predsjednica bila 27 godina.

Imala je viziju da doprinese stvaranju boljih i humanijih uslova života u cilju smanjenja siromaštva, ekonomskog osnaživanja žena, očuvanju duhovnosti  i širenju ljubavi među ljudima.

"Duga" je samo u prvih deset godina rada pomogla oko 130.000 evidentiranih lica za šta je 2011. dobila i Plaketu grada za humanost.

Učestvovala je na velikom broju konferencija od čega je najznačajnija bila Konferencija žena u Beču 1997. godine na poziv Hilari Klinton, gdje je uprkos velikom broju lobista, svojom snalažljivošću i mudrošću, cijelom svijetu ispričala priču o stradanju Srpkinja.

Širenju istine o stradanju i dobroti našeg naroda je doprinijelo njeno poznastvo sa Peterom Handkeom, velikim prijateljem srpskog naroda.

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno objavljeno.