latinica  ћирилица
05/04/2021 |  19:48 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Pelagićevo: Zaobilaznicom rasteretiti saobraćaj u centru opštine (VIDEO)

Izgradnja kružne raskrsnice Lončari na magistralnom putu Banja Luka – Beograd i trasa autputa, kroz Pelagićevo i Donji Žabar, bile su glavne teme razgovora ministra saobraćaja i veza Nedeljka Ćorića i zvaničnika ovih opština. Uz autoput iće će i trasa gasovoda, što je prilika za jeftini energent i privredi i građanima.
Donji Žabar - Foto: RTRS
Donji ŽabarFoto: RTRS

Raskrsnica Lončari, na kojoj se ukrštaju magistrale Banjaluka – Beograd i Orašje – Tuzla, jedna je od najfekventnijih saobraćajnica u Republici Srpskoj. Dnevno prođe više od 10.000 vozila iz četiri pravaca.

- Ovdje je najbitnije da se uradi kružni tok. Јa mislim da je ovo jedna crna tačka od Banjaluke do Bijeljine - rekao je Stevo Stević mještanin Lončara.

Predsjednik Skupštine opštine Donji Žabar Nikola Đokanović naglasio je da ne najbitnije da se uradi kružni tok, zbog kako je rekao bezbjednosti ne samo građana opštine Žabar nego i svih učesnika u saobraćaju.

Opština Donji Žabar, nema dovoljno sredstava da sama finansira izgradnju kružne raskrsnice Lončari. Očekuju pomoć Vlade Srpske.

- Mogu da kažem da se na toj raskrsnici u zadnjih 10 godina, desilo sedam saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodima smrtnih ishoda, a mjesečno bude četiri do pet udesa - naveo je Pero Pavlović načelnik opštine Donji Žabar .

Nedeljko Ćorić ministar saobraćaja i veza Vlade Republike Srpske naglasio je da je planirano da se uradi glavni projekat na pomenutoj raskrsnici.

- Tu će biti kružni tok, i to je već unaprijed definisano. Nadamo se da ćemo već sljedeće godine obezbijediti finasijska sredstva za realizaciju - dodao je on.

U susjednom Pelagićevu, sve je spremno za eksproprijaciju i trasiranje autoputa BanjaLuka -Beograd i gasovoda.

- Sigurno je da jedan od najvžnijih projekata, koji će se u narednim godinama i u narednoj godini raditi ovdje na području opštine Pelagićevo je izgradnja autoputa i gasovoda - rekao je Slavko Tešić načelnik opštine Pelagićevo.

Ministar Ćorić je istakao da će se veoma brzo krenuti sa eksproprijacijom na dijelu od granice sa Brčko distriktom prema Vukosavlju.

- Sigurno da je to projekat koji će unaprijediti sami privredni i infrastrukturni život, ove opštine - dodao je on.

U Pelagićevu će uz pomoć Vlade Republike Srpske, naredne godine, biti izgrađena i zaobilaznica, koja će izmjestiti teretni saobraćaj iz centra ove posavske varošice.