latinica  ћирилица
05/04/2021 |  21:33 ⇒ 06/04/2021 | 07:49 | Autor: RTRS

Novaković Bursać: BiH je prevarena od strane Kovaks mehanizma (VIDEO)

Kolika je odgovornost domaćih institucija i političara, a kolika međunarodnih organizacija, kada je nabavka vakcina u pitanju, neka su od pitanja na koja su diskutovali šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać i potpredsjednik i poslanik PDP-a u Narodnoj Skupštini Srpske Igor Crnadak u našoj emisiji Aktuelno.
Emisija Aktuelno - Foto: RTRS
Emisija AktuelnoFoto: RTRS

Novaković Bursać je podsjetila da su postojala dva procesa nabavke - jedan koji je provodila Vlada Srpske sa Ruskom Federacijom i drugi, putem Kovaks mehanizna, koji je provodio Savjet ministara BiH.

- Vlada Srpske je sa Ruskom Federacijom još ljetos započela procese i razgovore i rezervisala 1,2 miliona doza ruske vakcine za Srpsku. Mi smo te vakcine dobili u februara nakon čega je krenula vakcinacija. Što se tiče Kovaks mehanizma, nažalost, kompletan novac je uplaćen za takođe 1,2 miliona doza, ali su male zemlje, u koje spada i BiH, prevarene za sopstveni novac - rekla je Novaković Bursać.

Ona je dodala da ugovorene obaveze u Kovaks mehanizmu nisu ispoštovane zbog čega i kasni proces vakcinacije.

Crnadak je pozvao građane da poštuju epidemiološke mjere, da se zaštite i čuvaju, ali je naglasio da javnost mora da zna da je do trenutne situacije oko vakcinacije došlo jer se, kako je rekao, nije reagovalo na vrijeme.

- Da se reagovalo na vrijeme, danas bi barem penzioneri bili vakcinisani - rekao je Crnadak.

Kompletnu emisiju Aktuelno možete pogledati i OVDЈE.