latinica  ћирилица
06/04/2021 |  07:50 | Autor: SRNA

Kolovozi većinom suvi, oprez zbog mogućih odrona

Saobraćaj se ovog jutra na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija uglavnom po suvim kolovozima, a učestali su odroni kamenja i zemlje u usjecima i pored kamenih kosina.
Suvi kolovozi - Foto: RTRS
Suvi kolovoziFoto: RTRS

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske skreću pažnju na magistralni put Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje, gdje se putnički saobraćaj odvija otežano, a za teretna vozila saobraćaj je potpuno obustavljen.

Vozačima iz AMS savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog bojevog gađanja na Poligonu "Manjača" danas i sutra biće obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Srpske Toplice - Čađavica, na dionici Kola - Stričići, u vremenu od 9.00 do 16.00 časova.

Za vrijeme obustave saobraćaj će biti preusmjeren na alternativni pravac Kola - Ledenice - Stričići.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica - Gradiška, na dionici Mrakovica - Podgradci, a na dionici Kozarac - Mrakovica zbog odrona saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Na obilaznici oko Bijeljine zbog radova na održavanju puta saobraćaj se odvija naizmjenično, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova saobraćaj je obustavljen i na dionici magistralnog puta Lamovita - Ivanjska i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova najavljene su i izmjene u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Crkvina - Modriča jedan, kao i na dionici magistralnog puta Kozarac - Lamovita.

U toku su radovi na dionici magistralnog put Klašnice jedan - Gornja Vijaka jedan, zbog čega su na snazi izmjene u odvijanju saobraćaja koji je regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Modriča jedan - Vukosavlje /Јakeš/ - Podnovlje - Šešlije - Јohovac - Rudanka -Doboj - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj - Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju izmijenjen je režim saobraćaja.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona preko nadvožnjaka na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac u mjestu Trn.

Na dionicima puta međuentitetska linija Ledenice - Crkvina - Modriča - Јohovac - auto-put - Prnjavor, međuentitetska linija Stanić Rijeka - Doboj -Derventa - granični prelaz Brod, međuentitetska linija Stanić Rijeka - granični prelaz Brod, međuentitetska linija Blaževac - Obudovac i međuentitetska linija Stanić Rijeka - međuentitetska linija Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta, pa iz AMS mole vozače da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa - Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Režim odvijanja saobraćaja izmijenjen je zbog radova na regionalnom putu Јezero - Šipovo, kao i na regionalnom putnom pravcu Starni Majdan - Lamovita.

Na regionalnom putu Čajniče - Miljeno u mjestu Luke, zbog klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom trakom.

Zbog radova izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH /Križ/, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Na području FBiH u toku su radovi u tunelu "Crnaja" na dionici Konjic - Јablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima, od 23.00 do 4.30, na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor - Јablanica saobraćaj je obustavljen zbog radova u tunelu "Јasen".

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila teža od 7,5 tona, izuzev autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar -Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

U toku su radovi i na putevima Široki Brijeg - Mostar, Stolac - Hutovo, Posušje - Tomislavgrad i Banovići - Ribnica.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Metaljka, na putu Čajniče - Pljevlja, moguć je prelazak granice u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.