latinica  ћирилица
06/04/2021 |  08:12 ⇒ 10:26 | Autor: Nezavisne

Mraz pričinio ogromnu štetu voću u Srpskoj

Niske temperature i mraz, koji su ovih dana pogodili Republiku Srpsku, pričinili su ogromnu štetu voću, a posebno ranim sortama poput trešnje, breskve i kruške, tako da se, kako kažu voćari, može očekivati manji rod voća.
Mraz uništio voćnjake - Foto: RTRS
Mraz uništio voćnjakeFoto: RTRS

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, kazao je da jutarnje temperature koje se kreću i do minus pet nikako nisu povoljno uticale na voće.

 - Mraz nam je uništio breskve, ranije sorte trešanja, dok su kajsije u ranijem periodu već uništene - kazao je Dojčinović.

Dodao je da će ove godine sigurno i kruške pretrpjeti veliku štetu kao što je bilo i ranijih godina, gdje, kako kaže Dojčinović, voćari nisu imali skoro ništa za branje.

- Јabuka je u poodmakloj fazi i može da izdrži temperature do minus tri stepena, dok će kruška pretrpjeti veliku štetu jer je u fazi cvjetanja - naveo je Dojčinović i dodao da je nezahvalno govoriti kolika je šteta.

Kako kaže, najbolji način da se zaštiti voće su sistemi za orošavanje, ali samo poneki voćar na području Republike Srpske ih ima jer voćari nemaju para za to te je mnogima nedostižno.

- Nismo u stanju da zaštitimo voće zadimljavanjem, a ako duži period budu niske temperature biće teško i onima koji imaju sisteme za orošavanje da zaštite i sačuvaju rod - naglasio je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, uskoro će znati koliki su gubici. Kako kaže, na cvatovima se mogu vidjeti tragovi mraza, što nije dobar pokazatelj.

- Već se na samom cvatu vidi kako je mraz uništio neke dijelove. Najgore što se može dogoditi je da otpadne cijeli plod - pojasnio je Dojčinović.

Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana, kod Gradiške, ističe da je u njegovom voćnjaku najviše stradala rana sorta trešnje.

- Svake godine se dešava ili u ovom periodu ili malo ranije, ali mraz nas ne može zaobići - kazao je Vukota.

Prema njegovim riječima, voćari su zabrinuti za ostali rod voća jer su i u narednim danima najavljene jako niske temperature.

- Na breskvama, trešnjama i kajsijama je velika šteta, ali najavljene temperature koje su jako niske uticaće da imamo štetu i na kruškama - kazao je Vukota.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, ističe da mraz i niske temperature utiču na to da bude velika šteta na voću.

- Ne sumnjam da će voćari učiniti sve da sačuvaju svoje voćnjake u granicama mogućnosti, ali protiv prirode se ne može. Šteta je nešto što ćemo u narednom periodu sabirati - kazao je Marinković  i dodaje da će se ona sigurno mjeriti u hiljadama KM.

- Ako temperatura u ranim jutarnjim satima bude iznosila minus tri-četiri stepena, to će doprinijeti da voćari budu na gubitku - kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, usljed pada temperature i povrtari koji imaju plastenike moraće više da ulože da bi zagrijali plastenik.

- Povrtarima su povećani troškovi kada je u pitanju zagrijavanje plastenika te tako imamo još inputa za poskupljenje u poljoprivrednoj proizvodnji - kazao je Marinković.

Mirko Јokić, stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, rekao je da je temperatura vazduha ispod nule prouzrokovala štetu u voćnjacima, ali se obim još ne može procijeniti. Pozvao je voćare da zaštite voćnjake od mraza.

- Zbog najavljenog mraza u zasadima voća preporuka je da se izvrši tretman preparatima na bazi algi i aminokiselina u maksimalnim preporučenim dozama radi povećanja fiziološke otpornosti biljaka na mraz - rekao je Јokić. Savjetovao je voćarima da pripreme i materijale za paljenje vatri u noći između srijede i četvrtka.

- Skrećemo pažnju da efikasna zaštita voćnjaka od mraza pomoću zadimljavanja zahtijeva minimalno 30 vatri po dunumu, te da razmak između njih treba da iznosi šest metara u cik-cak razmaku - poručio je Јokić.