latinica  ћирилица
06/04/2021 |  08:14 ⇒ 08:14 | Autor: RTS

Sjeverna Koreja neće učestvovati na Olimpijadi u Tokiju

Sjeverna Koreja neće učestvovati na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju kako bi zaštitila svoje sportiste od pandemije korona virusa, saopšteno je iz ministarstva sporta u Pjongjangu. Odluka je donesena 25. marta na sastanku olimpijskog komiteta Sjeverne Koreje, objavljeno je na sajtu ministarstva.
Olimpijske igre u Tokiju - Foto: ilustracija
Olimpijske igre u TokijuFoto: ilustracija

Olimpijske igre u Tokiju, koje su prošle godine odložene zbog pandemije korona virusa, ove godine bi trebalo da budu održane od 23. jula do 8. avgusta.

Ovo je prvi put od 1988. godine i bojkota ljetnjih Igara u Seulu da Severna Koreja, zemlja koja tvrdi da nema ni jedan slučaj kovid-19, neće nastupiti na Olimpijadi.

Inače, zvanični Seul i Pjongjang objavili su početkom aprila da će se zajednički kandidovati za organizovanje Olimpijskih igara 2032. godine, ali kako se navodi u izveštaju Rojtersa, ovaj postupak Sjeverne Koreje predstavlja odstupanje od ovog plana.

Јužna Koreja je Igre u Tokiju vidjela i kao priliku za unapređenje odnosa i oživljavanje mirovnih pregovora sa Sjevernom Korejom s kojom je tehnički još uvijek u ratu.