latinica  ћирилица
06/04/2021 |  10:24 ⇒ 10:34 | Autor: SRNA

Izrečeno kazni u iznosu od 249.000 KM, učestali napadi na inspektore

Inspektori su tokom prošle sedmice u Republici Srpskoj izrekli kazne u iznosu od 249.000 KM subjektima koji nisu poštovali preventivne mjere zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, dok su za dva objekta izrečene mjere privremene zabrane rada.
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com) -
Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com)

Republički inspektori su protekle sedmice izvršili 1.446 inspekcijskih kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije, a u 136 slučajeva subjekti su zatečeni u prekršaju, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se naglašava da su inspektori svakodnevno u obavljanju svojih poslova izloženi prijetnjama, kao i verbalnim i fizičkim napadima, a da se posljednji takav slučaj desio u Brodu proteklog vikenda kada je fizičko lice nasrnulo na republičkog inspektora prilikom vršenja inspekcijske kontrole ugostiteljskog objekta.

O incidentu su obaviješteni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i dežurni tužilac.

U proteklih nekoliko dana napadnuta su još dva republička inspektora tokom vršenja inspekcijske kontrole poštovanja epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu u Banjaluci.

Iz Inspektorata navode da je i u ovom slučaju fizičko lice nasrnulo na inspektore, jednog je gurnulo usljed čega je pao, a drugom je nanio povrede po licu.

O ovim napadima obaviješteni su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

- Riječ je o tendencioznim napadima na službena lica što iziskuje hitnu reakciju nadležnih organa, te očekujemo da će tužilaštvo i sud sankcionisati napadače na zakonom propisan način - navode u Inspektoratu.

Inspektorat Srpske podsjeća da je Krivičnim zakonikom Republike Srpske napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti definisano kao krivično djelo.

U skladu sa odredbama ovog zakona, ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti službeno lice u vršenju službene dužnosti kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Ako je pri izvršenju ovog djela službenom licu nanesena tjelesna povreda ili mu je prijećeno upotrebom oružja, počinilac će biti kažnjen zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

- U godini u kojoj su republički inspektori podredili svoj poslovni, privatni i porodični život borbi protiv virusa korona i očuvanju javnog zdravlja, šokantno je da bilo ko smatra da svoje frustracije može iskazivati primjenom fizičke sile prema drugim ljudima. Koliko god situacija bila teška, nema opravdanja za nasilje i isto nećemo tolerisati - navodi se u saopštenju.

Inspektori će, bez obzira na prijetnje koje sada već svakodnevno dobijaju, i dalje raditi svoj posao i nikome neće dozvoliti da vrši pritisak na inspektore, a od drugih nadležnih organa se očekuje da preduzmu mjere s ciljem zaštite naših službenika, navode u Inspektoratu.