latinica  ћирилица
06/04/2021 |  10:58 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

Doboj: Hospitalizovano 128 pacijenata (VIDEO)

U kovid odjeljenju dobojske Bolnice "Sveti apostol Luka" hospitalizovano je 128 pacijenata, a zbog porasta broja kovid bolesnika angažovani su i smještajni kapaciteti Odjeljenja neurologije, rekao je direktor Mladen Gajić.

On je naveo da od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata, 114 je smješteno u infektivno odjeljenje, a 14 najteže oboljelih u Јedinicu za intenzivnu njegu od kojih je šest intubirano.

Gajić je istakao da je zbog kontinuiranog povećanja hospitalizovanih pacijenata Krizni štab na sastanku održanom u nedjelju, 4. aprila, angažovao smještajne kapacitete Odjeljenja neurologije, a prošle sedmice i smještajne kapacitete Odjeljenja za urologiju, čime se dobili 100 novih kreveta za kovid pacijente.

Na kovid infektivnom odjeljenju u posljednjih sedam dana hospitalizovano je 87 pacijenata, dok se 40 njih oporavilo.

- Samo tokom jučerašnjeg dana imali smo 14 prijema u bolnicu - rekao je Gajić i naveo podatak da od 60 do 80 odsto uzoraka koje pošalju regionalne higijensko-epidemiološke službe bude zaraženo, dok je tokom februara taj procenat iznosio od 10 do 15 odsto.

Naveo je da je od jedan do tri odsto komercijalnih testova pozitivno na virus korona i da su u pitanju asiptomatska lica, bez tegoba.

Prema njegovim riječima, kao regionalna zdravstvena ustanova trenutno nisu registrovali veće žarište.

- Mi smo u toku novembra i decembra prošli već jednu kriznu situaciju kada smo imali isti ovaj scenario. Oslobodili smo kovid infektivno, kovid neurologiju, kovid urologiju i plus intenzivno liječenje. U novembru i decembru imali smo 440 pacijenata koji su prošli našu ustanovu - naveo je Gajić.

Istakao je da bolnica ima spreman plan kako će reorganizovati rad odjeljenja ukoliko za to bude potrebe, o čemu se raspravlja na Kriznom štabu ove zdravstvene ustanove.

- Razgovarano je da se čitava zgrada internog odjeljenja preseli i da se sve službe reorganizuju kako bi mogli primiti ugrožene pacijente - rekao je Gajić.

On je upozorio da je kod kovid pacijenata simptomatično da moraju biti na kiseoničkoj podršci, da se ne mogu liječiti kod kuće i najavio da će svi pacijenti biti hospitalizovani u bolnici.

Gajić je rekao da zahvaljujući blizini dobavljača nemaju problem sa zalihama kiseonika koji se u ovu ustanovu dostavlja dva puta dnevno.

- U novembru i decembru nam je bilo opterećenje da smo po 200.000 KM potrošili na kiseonik, ali smo uz pomoć Vlade Republike Srpske pokrili te troškove i nadamo se da ćemo imati razumjevanje i u narednom periodu - rekao je Gajić.