latinica  ћирилица
06/04/2021 |  11:25 | Autor: SRNA

Košarac: Realizovan ključni korak za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je Kini dostavljen popunjeni revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i nadležnim entitetskim institucijama, dostavila kineskoj strani odgovore na dodana pitanja iz Upitnika, što je finalni korak u procesu odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Kine - potvrdio je Košarac.

Prema njegovim riječima, u narednoj fazi ovog procesa očekuje se dolazak nadležnih inspektora iz Kine u BiH da bi izvršili kontrolu domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.

- Postoji čak mogućnost da nam izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora, budući da domaće kompanije već izvoze u EU, što znači da ispunjavaju standarde i kvalitetom proizvoda zadovoljavaju ovo zahtjevno tržište - naglasio je Košarac, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je istakao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u prethodnom periodu intenziviralo napore na otvaranju kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, što će biti dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

- Ne razumijem zašto je prethodna struktura ignorisala potencijal tržišta Kine, što je potpuno neprihvatljivo. Pokrenuli smo proces nakon višegodišnjeg zastoja, cijeneći kapacitete i iskustva domaćih proizvođača i prerađivača mlijeka koji svoje proizvode, osim evropskim, mogu ravnopravno ponuditi i kineskim kupcima - istakao je Košarac.

On je izrazio zahvalnost i pozdravio napore ambasadora Kine u BiH Đi Pinga na ubrzavanju aktivnosti koje će rezultirati otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

- Kina je naš dugogodišnji partner sa kojim želimo jačati saradnju i povećati obim spoljnotrgovinske razmjene. To opredjeljenje potvrdio je i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na nedavno održanom Samitu `17 plus jedan` kada je zaključeno da Kina planira da u narednih pet godina iz zemalja centralne i istočne Evrope uveze robe u vrijednosti od 170 milijardi dolara, te da udvostruči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Evrope, što je šansa za domaći poljoprivredni sektor - naglasio je Košarac.

On je podsjetio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa paralelno radi na stvaranju uslova za izvoz mesa i vina iz BiH u Kinu, cijeneći da je otvaranje novih tržišta jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje.