latinica  ћирилица
06/04/2021 |  11:25 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Roditelji ogorčeni jer se životi njihove djece koriste u političke svrhe

Nezadovoljni roditelji iz Banjaluke uputili su otvoreno pismo direktoru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Vesni Banjac, u kojem kritikuju što "živote djece i vaspitača, koristi u odbranu svoje političke funkcije", te upozoravaju da će svoja prava braniti protestima.
Vrtić - Foto: RTRS
VrtićFoto: RTRS

U pismu se navodi da je Banjčeva zaprijetila da djeci neće dati obrok, a vaspitačima platu, jer nije usvojen budžet grada.

- Gospođo Banjac, sram Vas bilo što ste posegnuli da svoju političku neposobnost i neznanje branite praznim stomacima naše djece u vrtićima i praznim stomacima djece vaspitača koji svoj posao rade sa puno ljubavi, uvažavanja, poštovanja i empatije što Vi sigurno nemate jer da imate nikada ovako nešto ne bi predložili, a sve zarad politike - navedeno je u pismo.

Roditelji tvrde da ne drže nijednu političku stranu, ali da znaju zakone i šta znače ugovori iz kojih proističu prava i obaveze kako njih roditelja u ovom konkretnom slučaju, tako i direktora Centra.

- Ističemo i napominjemo da sa Centrom imamo ugovore i oni preciziraju naše obaveze i prava koje mi u ovom trenutku, kada Vi najavljujete obustavljanje rada vrtića, uredno izmirujemo - ističu roditelji.

Oni su Banjčevoj poručili da je po zakonu dužna poštovati ugovor, kao što su to dužni i roditelji, te napominju da je ona po istom tom zakonu odgovorno lice u Centru i pred zakonom odgovorna za rad i funkcionisanje ustanove.

- Po istom tom zakonu odgovorni ste za živote naše djece koja borave u vrtićima, kao i ljudi koji rade u Centru na raznim poslovima. Zakon ne poznaje skupštinsku većinu, političku funkciju i sve ono za šta se Vi ovih dana grčevito borite i politički branite i to sve preko prava naše djece - poručili su roditelji djece koja borave u vrtićima.

Roditelji su upozorili da će Banjčevu, ukoliko djecu ostavi bez obroka i prava na boravak u vrtiću i tete bez primanja, tužiti po Krivičnom zakonu Republike Srpske, jer je, kako navode, u potpuno normalnim uslovima ukinula ishranu i boravak djeci u vrtićima i ugrozili njihov život, te nanijela nesagledivu materijalnu i nematerijalnu štetu djeci i roditeljima.

- Tužićemo Vas lično ponasob svaki roditelj, jer nas ne interesuje Vaša trenutna politička funkcija i za čije interese radite dok interese i prava nas i naše djece gazite - navodi se u pismu.

U pismu se napominje da je osnov za tužbu i u Zakonu o budžetskom sistemu, koji kaže da u ovom slučaju grad Banjaluka može da funkcioniše do 30. juna, kao što je funkcionisao i u januaru, februaru, martu...

- Upustili ste se u političku borbu preko dječijih prava na život i boravak u vrtiću i predškolsko vaspitanje djece što je najogavniji način i do sada neviđen u političkom životu na ovim prostorima. Pomažete politici da preko gladnih dječijih stomaka izdejstvujete političku agendu. Kako Vam je samo palo na pamet da to raditi i svetite se roditeljima i najmlađim Banjalučanima - dodaje se u pismu.

Roditelji su naveli da je Banjčeva bila u SNSD-u, da je sad u PDP-u, te da bude gdje hoće, ali da "neće zarad političke funkcije uskraćivati djeci prava i izgladnjivati ih u vrtićima".

- Pravo na obrok djeci je ukidan u logorima. Ako se ovo desi mi ćemo organizovati proteste ispred Centra i Gradske uprave protiv Vas i gradonačelnika koji koristi prava naše djece za politički obračun. Sram vas i stid bilo! - poručili su roditelji.