latinica  ћирилица
06/04/2021 |  11:38 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Banjaluka: Iako vrtići nastavljaju sa radom, apel odbornicima Skupštine

Centar za predškolsko vaspitanje Banjaluka, zbog neusvajanja budžeta grada Banjaluka ne može da isplati plate radnicima za mart mjesec, nedostaje 160.000 hiljada maraka, a iako roditelji plaćaju redovno vrtić, sredstva su zarobljena u trezoru, poručila je vršilac dužnosti direktora Centra za predškolsko vaspitanje Vesna Banjac.
Vrtić - Foto: RTRS
VrtićFoto: RTRS

Vaspitači i radnici ove ustanove apelovali su na sve odbornike u banjalučkoj Skupštini da usvoje budžet, i ne igraju se, kako kažu sa egzistencijom i životima radnika, ali i pravima djece.

Vrtići za sada nastavljaju da rade, zalihe hrane i higijenskih sredstava ima, dobavljači će dostavljati potrebne namirnice, a ako ne bude usvojen budžet račune će izmiriti donacijama, izjavila je Banjac.

Ukoliko se ova situacija uskoro ne riješi radnici najavljuju i štrajk.



- Stvarno želim da se ovo što prije riješi i molim sve predstavnike da sjednu i razumne glave vide šta treba da se uradi kako bi svima nama bilo bolje. Radnici najavljuju štrajk , normalno da će izaći na ulice i boriti se za svoja prava ali to povlači i 2.200 djece, gdje su roditelji , gdje da ostave djecu i tako da će biti puno problema - rekla je Banjac.

Slađana Mišić vaspitač u Centru za predškolsko vaspitanje Banjaluka navela je da ova ustanova prolazi kroz jednu vrstu pritiska.

- Iza rada sa djecom stoji jedna velika mašinerija. Danas su ovdje predstavnici raznih struktura naše ustanove, vaspitači prije svega i stručni saradnici koji moraju da imaju mentalni mir i materijalnu sigurnost da bi vaše dijete imalo sigurno vaspitanje i obrazovanje - dodala je Mišićeva.