latinica  ћирилица
06/04/2021 |  12:48 ⇒ 19:17 | Autor: SRNA

Tužilaštvo provjerava da li je na KCUS počinjeno krivično djelo

Tužilaštvo Kantona Sarajevo preduzima radnje u smjeru provjere da li je na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo počinjeno neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, saopšteno je iz tog tužilaštva.
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu - Foto: klix.ba
Klinički centar Univerziteta u SarajevuFoto: klix.ba

- Nakon što je kantonalno Tužilaštvo formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa Kliničkog centra uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju Kovid odjeljenja, preduzima se niz radnji iz nadležnosti ove pravosudne institucije u smjeru provjere da li se radi o nekom od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi - navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva ističu da, nakon obavljenog uviđaja na Kliničkom centru, nastavljaju intenzivno da prikupljaju informacije i dokaze s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti.

Tužioci i inspektori Agencije za istrage i zaštitu su prostorije Kliničkok centra u Sarajevu napustili sinoć oko 21.30 časova.

Iz Sipe je Srni potvrđeno da su pripadnici ove agencije završili aktivnosti u Kliničkom centru, te da će izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama dostaviti Kantonalnom tužilšatvu.

Tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo juče su ušli u Klinički centar, nakon što je odlučeno da se pokrene istraga u vezi sa navodima koje su ljekari te zdravstvene ustanove iznijeli u pismu, a koji se odnose na neadekvatno liječenje pacijenata oboljelih od kovida, posebno one priključene na respiratore koje je nabavila firma "Srebrena malina".