latinica  ћирилица
06/04/2021 |  13:08 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Bijeljina: Uručeno sedam respiratora koji su donacija Vlade Srbije

Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini danas je uručeno sedam respiratora koji su donacija Vlade Republike Srbije u borbi sa pandemijom virusa korona.
Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini danas je uručeno sedam respiratora - Foto: SRNA
Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini danas je uručeno sedam respiratoraFoto: SRNA

Pomoćnica direktora Bolnice za medicinske poslove Nela Mitrović zahvalila je Vladi Republike Srpske, ali i Vladi Srbije, navodeći da u najtežim trenucima ne zaboravljaju medicinare u Srpskoj.

Bijeljinskoj bolnici donirano je šest kliničkih i jedan transportni respirator, kao i 2.000 zaštitnih maski koje koristi bolničko osoblje u radu sa kovid pacijentima.

- Respiratori su nam neophodni i trenutno ih imamo dovoljno, iako je epidemiološka situacija teška, a Bijeljina je danas grad sa 55 novih slučajeva pozitivnih na virus korona, što je najviše u Republici Srpskoj - rekla je Mitrovićeva.

Prema njenim riječima, u bijeljinskim kovid bolnicama je 95 pacijenata, 24 su na respiratorima i životno ugroženi, 54 na kiseoničkoj potpori, a potrošnja kiseonika je na mjesečnom nivou poput ranije godišnje potrošnje.

- Karakteristika ovog epidemiološkog talasa je da ide sa jako teškom kliničkom slikom, obolijevaju mlađe osobe, pa i oni koji su bili potpuno zdravi jako brzo, drugi ili treći dan, završe na respitaoru - navela je Mitrovićeva.

Ona je pozvala građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i da se vakcinišu, da bi se što lakše izašlo iz epidemije virusa korona.

Mitrovićeva je rekla da je u bijeljinskoj bolnici protiv virusa korona vakcinisano između 50 i 70 odsto zaposlenih, ocjenjujući da je to dobro.