latinica  ћирилица
06/04/2021 |  17:12 ⇒ 17:13 | Autor: SRNA

Stefanović: Srbi bili i ostali antifašistički narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović je, povodom 6. aprila, položio vijenac kod Spomenika pilotima braniocima Beograda na Zemunskom keju i poručio da se Srbija mnogo puta dizala iz pepela, a da su Srbi visoko plaćali cijenu jer su bili na pravednoj strani istorije, te bili i dan-danas ostali antifašistički narod.
Nebojša Stefanović - Foto: RTRS
Nebojša StefanovićFoto: RTRS

Stefanović je naveo da je Šesti vazduhoplovni puk jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva bio jedan od najupečatljivijih simbola odbrane zemlje od fašističke sile, a da je 11 pilota, iako svjesni da će izgubiti svoje živote, bez ikakvog oklijevanja 6. aprila 1941. godine pružilo otpor brojčano i borbeno daleko nadmoćnijem neprijatelju u gotovo beznadežnoj borbi.

- Predaja za njih nije bila opcija. Ostale su zabilježene riječi njihovog saborca Đorđa Stojanovića, koji je rekao da se svako za nešto rodi, a da su oni bili rođeni za pilote i da su imali sve potrebno i bili vitezovi. I bili su - nebeski vitezovi koji su neustrašivo jurišali i oborili više od 40 nemačkih bombardera i lovaca - rekao je Stefanović.

On je naglasio da snagu volje srpskog naroda niko i ništa nije uspio da slomi i da su ljudi, poput onih kojima se danas odaje počast, zaslužni za to što srpski narod i danas opstaje i što je Srbija nalazila načina da se poslije brojnih razaranja uvijek iznova izdigne iz ruševina, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U bombardovanju Beograda 6. i 7. aprila 1941. godine ubijeno je između 2.500 i 4.000 ljudi, srušeno je više od 1.000 zgrada, oko 10.000 objekata u gradu bilo je onemogućeno za život, a među potpuno uništenim objektima bila je Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu.

Život za odbranu grada dalo je 11 pilota. Oni su se, zajedno sa ostalim jugoslovenskim vazduhoplovcima, hrabro suprotstavili rojevima njemačkih aviona koji su prekrili nebo nad Beogradom.